Monday, 28 September 2020

125 JAAR MOTORRIJWIEL IN NEDERLAND

125 JAAR MOTORRIJWIEL IN NEDERLAND

Zaterdag 26 september werd op de Automotive Campus in Helmond door het NCAD (Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie) gevierd dat 125 jaar geleden de Helmondse smid en rijwielhandelaar Jos van der Meulen Ansems een 'motorrijwiel' van het merk Hildebrand & Wolfmüller bereed. Vanwege de Corona overigens enkele maanden later dan de bedoeling was.
Zeker is namelijk dat op Tweede Paasdag 15 april 1895 in Venlo Jos met succes een paar puffende rondjes op een H&W op een demontabele houten wielerkombaan maakte. Wàt een mirakel voor het publiek, dat wellicht niet kon vermoeden naar de allereerste Nederlandse motorrijder te kijken. Nog voor de eerste auto in Nederland verscheen! De demo was georganiseerd door Venlose H&W importeur Canoy & Russell; Jos werd hun eerste agent voor Zuid Nederland.Later volgden Tijmen de Wit te Hilversum, Warmolts in Groningen, van ’t Hoff Stolk in Den Haag en vermoedelijk ook agenten in Haarlem, Delft en Batavia. Uniek was de bij de entree geëxposeerde, nog vrijwel originele H&W, die onlangs in bezit kwam van Thijs Lempens van YESTERDAYS.


Een succes is de H&W niet geworden, maar het fenomeen MOTOR RIJWIEL was wel geboren. Niet iedereen nam die benaming direct over. In publicaties uit 1994 - 1900 lees je ook wel: Rijwiel met petroleumbeweging - Motor-vélocipède - motor bycycle - stoomrijwiel - stoomfietsen motor-velo.

Daarnaast waren er meer bijzondere en innovatieve historische motoren te zien zoals een 2pk Minerva uit 1902, FN 4-cilinder, maar ook een Hercules Wankel en Honda Dream uit 1964. Paul Vlemmings verzorgde twee lezingen over Van der Meulen en zijn motoravonturen. En ondertussen kon buiten worden proefgereden op 2020 ZERO elektrische motoren en daar was veel belangstelling voor. (FvO)


No comments:

Post a Comment