Wednesday, 12 February 2020

SMvG op de Motorbeurs Utrecht

       SMvG op de Motorbeurs Utrecht.                      

De Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten (SMvG) is van 20 t/m 23 februari 2020 weer als beurs-exposant aanwezig op de Motorbeurs Utrecht.
In Hal 12, stand nr 061 toont deze stichting, bestuurd door ervaringsdeskundigen,
de mogelijkheden  om, ondanks lichamelijke beperkingen, toch veilig,
verantwoord en legaal motor te rijden.

Dit jaar staat in het teken van het 25-jarig jubileum van Motor Mobiliteit voor Gehandicapten.
In 1995 werd voor het eerst een gehandicapte motorrijder door MMvG weer in het zadel geholpen.
Een kwart eeuw geleden dus ontstond, min of meer door toeval, een uniek samenwerkingsverband tussen een motoraanpasser, een rijschool, een orthopedisch instrumentmaker, het CBR en de RDW.
Samen konden ze alle elementen leveren die nodig zijn om veilig, verantwoord en legaal (weer) te kunnen motorrijden. Bedrijfsleven en overheid streden schouder aan schouder voor de belangen van gehandicapten met een motorwens. Dit proces gaat na 25 jaar nog onverminderd voort.

Destijds onbevangen en vol enthousiasme, maar nog met meer vragen dan antwoorden. Nu, 25 jaar later, kan vrijwel elke vraag beantwoord worden en loopt het project als een geoliede machine. Werkwijze en eisen liggen vast in duidelijke protocollen, gebaseerd op deskundigheid en praktijk-ervaring. Zowel op het gebied van motoraanpassingen, rijopleiding, prothese- en orthesebouw, regelgeving en beoordeling zijn enorme stappen gemaakt.
De grenzen van wat mogelijk en verantwoord is zijn wel in zicht, maar er af en toe worden er nog uitbreidingen van de mogelijkheden gevonden.


Op de beurs wordt dmv historisch foto- en filmmateriaal teruggeblikt op de MMvG-historie.
Ook zal de eerste lesmotor waarmee het project destijds werd gestart in een zeer bijzondere 'zilveren' uitvoering te zien zijn. Tevens zijn er klassieke protheses en prille motoraanpassingen, zoals de eerste aangepaste motor voor kleine mensen.
Maar ook de huidige stand van zaken van de diverse disciplines wordt getoond.

Bezoekers mogen zich door de CBR-specialisten laten beoordelen op rijgeschiktheid voor de motor op het meetinstrument, de Body Check'.
Een uitgebreid team van ervaringsdeskundigen van SMvG en de professionals van MMvG zijn alle dagen op de stand aanwezig.
 

No comments:

Post a Comment