Tuesday, 12 July 2016

Ten riding Dutchmen roar through America on a mission to fight cancer

10 riding Dutchmen roar through America 
on a mission to fight cancer

Met onze Harley-Davidsons uit de Tweede Wereldoorlog maken we al zo’n vijftig jaar gezellige toertochtjes met een groep goede vrienden. In 2013 bezochten we Amerika tijdens het 110-jarig bestaan van Harley-Davidson. De prachtige ritten op de motoren, de geweldige landschappen, de enorme steden, de vriendelijke mensen en de vele gulle giften aan het goede doel dat aan de rit was verbonden, hebben onze stoutste dromen in alle opzichten overtroffen. Dat smaakte naar meer en daarom zijn we dit jaar terug met een nieuwe ploeg, op onze oude fietsjes, door een onbekende omgeving, vreemde mensen ontmoeten, met spannende verhalen, mooie foto’s, prachtige feesten, goede muziek, lekker eten en drinken in een droge woestijn, over hoge bergen, door diepe dalen, dwars door de tijd en ruimte, een geweldig nieuw avontuur tegemoet.


Vorige rit en belevenissen
In de beginjaren reden we naar België, Frankrijk, Duitsland en af en toe naar Engeland en Schotland. Later bezochten we zelfs Polen, Tsjechië en Slovenië waarvoor de motoren tot Berlijn per vrachtwagen werden vervoerd. Overal waar we kwamen bezochten we bezienswaardigheden, maar ook wij en onze motoren bleken een ware trekpleister. We maakten gemakkelijk vrienden, toverden stille kroegjes om tot bruisende feestzalen en luisterden optochten, ja zelfs het 75 jarig bestaan van de Brusselse Politie, op met ons rijdend antiek. We beleefden van alles en er werd stiekem gedroomd over Amerika.


Al in 1998 waren er plannen om het 100-jarig bestaan van de H-D fabriek in 2003 te vieren. En dat natuurlijk op onze oude legerbakkies. Vanwege de kosten, kinderen, drukke werkzaamheden en weinig vrije dagen is het plan destijds vastgelopen. Tien jaar later bleek het tij gekeerd en is de droom werkelijkheid geworden. We hebben een mooie drieslag kunnen maken. We bezochten het Sturgis Bike Week, de onderdelenbeurs in Davenport en het 110th Anniversary evenement van Harley-Davidson in Milwaukee. Als klap op de vuurpijl zorgde de Milwaukee Police ervoor dat we mee konden rijden in de parade. We waren te laat voor de inschrijving maar kregen een ereplaats vooraan, onder escorte van 6 politiemotoren! We parkeerden zelfs op een afgesloten VIP- terrein, speciaal voor de H-D directie en de familie Davidson, waar Willy G. (kleinzoon van de oprichter) na een meet and greet ook nog enkele motoren signeerde.

Na een geweldige rit door de Badlands, Badlands zoals de Badlands bedoeld zijn, kwamen we in de Black Hills in South Dakota. The middle of nowhere, alsof het altijd al zo daar was. De prairie was overweldigend, ruige wegen en geen bereik op de mobiel. De natuur, de lucht, het uitzicht, je kon er de stilte horen. Het rijden door de States is te gek. We reden er kriskras doorheen en zagen zo'n beetje alle bezienswaardigheden. We bezochten Mount Rushmore, daalden af in de Wind Caves, reden een rondje om Devil’s Tower, dronken wat in Saloon #10 in Deadwood, zagen van dichtbij bizons, prairiehondjes, herten in alle soorten en maten, wilde paarden en ezels, noem maar op. Op stoffige grindpaden, heerlijke kronkelwegen, oneindige highways kom je bijna niemand tegen. In tegenstelling tot de overbevolkte steden als Chicago en Milwaukee. Vriendelijke mensen, prachtige muziek en heerlijk vertoeven. De moeite meer dan waard.

Over de mannen en hun motorenDe groep bestaat uit tien man met totaal verschillende achtergronden, opleidingen en werkzaamheden. De enige verbindende factor is het bezit van een Harley. In de jaren 70 en 80 tweedehands gekocht en in de loop der jaren door menigeen aangevuld met andere types. Hoewel we ons voelen als jonge goden en er nog steeds mogen zijn (al zeggen we dat zelf) ligt de gemiddelde leeftijd toch al weer rond de 60. We rijden al meer dan 40 jaar met een nog veel grotere groep naar motormeetings, festivals, evenementen, grote steden en afgelegen dorpjes. We maken lol, houden van lekker eten en onze mooie vrouwen, zijn gek op dieren, maar het voornaamste blijven de ritten op de motor. 
 

Als we samen rijden gaat de voorkeur uit naar onze ‘zeven-en-een-halfjes’. De ruim 70 jaar oude Harley-Davidson 750 cc WLA (of WLC) ‘Liberators’ die door de Amerikanen na WO II zijn achtergelaten in Europa na de succesvolle jacht op Hitler. Allemaal op hetzelfde type motor heeft als voordeel dat de snelheid gelijk is en we het gereedschap en de onderdelen goed over de motoren kunnen spreiden. En dat is weer noodzakelijk omdat alle reparaties onderweg ter plekke en door ons zelf worden uitgevoerd. Toch hebben we deze keer toegestaan dat ook andere types meerijden. Het rijdend museum is uitgebreid met een 1200 cc Hydra Glide uit 1953, een FXC Super Glide uit 1986 en tenslotte een 1600 cc Road King (sterk en groot genoeg voor het meeslepen van de zware spare-parts).


Het goede doel en promotie

Het was een mooie tijd en we hebben wilde plannen. Maar ook met gemengde gevoelens. In de afgelopen jaren zijn wij geconfronteerd met de gevolgen van kanker door het overlijden van onze H-D-vrienden Theo Bartels en Paul Punte. Daarnaast krijgen we steeds vaker berichten van vrienden, kennissen en familie die met de ziekte in gevecht zijn. Wereldwijd neemt de kans om aan kanker te overlijden steeds meer toe. Daarom hebben we onze reis ook gebruikt om geld in te zamelen voor het KWF Kankerbestrijding. Deze organisatie doet zelf geen onderzoek, maar financiert dat van wetenschappers verbonden aan universiteiten en ongeveer 400 onderzoeksinstellingen. Toponderzoekers geloven kanker wereldwijd de baas kunnen worden als de opgebouwde kennis de komende jaren verder kan worden toegepast. Samen zijn we onderweg naar de dag dat niemand meer overlijdt aan kanker.


Met onze vorige actie hebben we ongeveer 10.000 euro weten binnen te halen voor dit goede doel. Natuurlijk is het ons streven om dat bedrag met deze tocht ruimschoots te overtreffen. Voor een donatie hebben we een actiepagina op de website van KWF Kankerbestrijding geopend, waar je komt met een klik op de Nu doneren-button op  http://www.facebook.com/backintheusa2016 Het geld gaat direct naar het goede doel, dus onze groep ontvangt daarvan echt niets. Betalen kan ook door te een overboeking aan: KWF Kankerbestrijding te Amsterdam NL92 INGB 000 001 28 17 onder vermelding van GIGA20161479Om meer bekendheid te geven aan het goede doel en natuurlijk om iedereen op de hoogte te houden van al onze belevenissen, zullen we foto’s en leuke verhaaltjes plaatsen op de volgende site http://back-in-the-usa.waarbenjij.nu/reisverslagen (nu al 35.000 hits). Ook hebben we een Facebook account gemaakt om het voor vrienden en kennissen mogelijk te maken om onze reis en avonturen te volgen. Tijdens onze vorige reis zijn we in bijna elk dorpje wel door de lokale media benaderd voor een artikel in hun krant. Er zijn foto’s en filmpjes gemaakt tijdens de hele reis die geplaatst zijn op Facebook, You-Tube en zelfs zijn er opnames gemaakt en uitgezonden door Travel Chanel van ons ‘Wild Weekend’ in Sturgis.
Plannen en route voor deze rit

Natuurlijk was de vorige once-in-a-lifetime ervaring er een die om een vervolg vroeg. De belevenissen die nog veel mooier waren dan wat we ooit konden bedenken, stellen ons voor een nieuwe uitdaging. Er zijn geen ongelukken gebeurd, de motoren hebben zich prima gehouden en de sfeer in de groep is gedurende de hele reis uitstekend geweest. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geweldige mensen die we hebben ontmoet, het heerlijke Budweiser bier, de enorme steaks en het immens grote en prachtige land wat Amerika is. Zonder twijfel gaan we ervoor dat alles op zijn minst te overtreffen en we gaan er sowieso enorm van genieten.Op 14 juli start de reis vanuit Amsterdam naar Denver waar de verscheepte motoren in een loods op ons staan te wachten. Helaas vliegen we niet samen als hele groep. Het plan is om de dag na aankomst direct door te reizen naar het racecircuit The Big Oval van Nascar. Van daaruit gaan we door de cowboy-states en trekken door een viertal natuurgebieden naar Salt Lake City. Langzaam dalen we dan af naar Las Vegas om als cowboys op klompen een tour over The Strip te maken. Daarna gaan we weer richting Denver en zullen een heel mooi gedeelte over Route 66 meepikken.


Tot slot
Wij hopen dat we het thuisfront en een brede kring daaromheen een plezier doen met onze verhalen en foto’s tijdens de reis. Het zou geweldig zijn als we net als de vorige trip weer vele mensen enthousiast weten te krijgen om een donatie te doen aan het goede doel. Om ook bijdragen van gulle gevers uit Amerika te bereiken, zullen we de contacten met de plaatselijke media voorzien van de meest actuele ervaringen. Wij vertrouwen erop dat deze publiciteit een enorme bijdrage zal opleveren voor de wereldwijde strijd tegen kanker.Bij voorbaat hartelijk dank voor uw bijdrage namens alle rijders: Gerard van Gulijk, Chiel Jongerius, Jan van Kuijk, Ton van Lint, Hugo Plomp, Benno Poelma, Freddy Poelma, Rob Punte, Eric Schenkhuizen, Kees Spierings.

No comments:

Post a Comment