Friday, 22 April 2016

Harley-Davidson Roadster

Harley-Davidson Roadster 
schrijft nieuw hoofdstuk in Sportster-boek
Nieuwe Roadster is gestript tot de pure essentie 
van vorm en functie

Rijswijk, 19 april 2016 – Gevormd door bijna zestig jaar geschiedenis en gestript 
tot de essentie van een pure rijmachine, voelt de nieuwe Harley-Davidson® Roadster™ 
zich zowel thuis in de stad als op landelijke bochtweggetjes. 
De motor maakt een stevig visueel statement, zelfs als hij stilstaat.


“Sinds zijn introductie in 1957 heeft de Harley-Davidson Sportster bewezen zich keer op keer opnieuw te kunnen uitvinden, en de Roadster schrijft een nieuw hoofdstuk in dat toch al dikke boek”, vertelt Harley-Davidson Director of Styling Brad Richards. “We zagen onze klanten ontzettend veel verschillende dingen doen met de Sportster. De Roadster is een mengelmoes van al die stylingrichtingen, maar de bedoeling was een echte rijdersmotor te bouwen: een Sportster die rank en krachtig is en jou als rijder echt met het asfalt verbindt."
     De nieuwe Roadster, die centraal staat in Harley-Davidson’s huidige Live Your Legend-marketingcampagne, heeft net als de Dark Custom line-up minimalistisch design dat geïnspireerd is op klassieke racemotoren en hedendaagse, gestripte customs. Het profiel is een ode aan Sportsters uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

“We wilden de Roadster wat DNA van de high-performance KHR-modellen uit de jaren vijftig geven, en wat van de speciaal voor de drag strip geprepareerde Sportsters”, vertelt Richards. “Die bikes hadden spatborden die tot aan de steunen gechopt waren en een smalle brandstoftank. Ze waren gestript tot de pure essentie om ultieme performance te garanderen.”


De Roadster levert moderne performance dankzij de combinatie van nieuwe velgen en banden met premium veringcomponenten en een luchtgekoeld 1200 cc V-Twin-motorblok dat een krachtig mid-range koppeltapijt op het asfalt legt. De offset-gespleten 5-spaaks gegoten aluminium wielen – 19-inch voor en 18-inch achter – zijn speciaal ontwikkeld voor de Roadster en zorgen voor een gebalanceerde, sportieve uitstraling. 

“De wielen zijn geïnspireerd op de klassieke gevlochten spaakvelgen en zijn de meest complexe wielen de we ooit hebben gemaakt”, vertelt Harley-Davidson Industrial Designer Ben McGinley. “De verstrengelde spaken lopen uit naar tegengestelde zijden van de velg, wat een waanzinnig visueel effect geeft. Deze wielen zijn bovendien bijzonder licht voor dit formaat, wat bijdraagt aan de handling performance van de Roadster."

De vering van de Roadster is verbeterd met een nieuwe 43 mm upside-down single-cartridge voorvork met tri-rate veren, gevat in robuuste kroonplaten. De achtervering heeft gasgeladen emulsie coil-over schokbrekers met tri-rate veren. Dankzij de verstelbare veervoorspanning heeft de vering een grotere veerweg dan elke andere Sportster: 4,5-inch voor en 3,2-inch achter. Ongekende stopping power wordt verzorgd door de dubbele 11,8-inch zwevende remschijven aan het voorwiel. 

De Roadster plaatst de rijder in een agressieve rijhouding dankzij het nieuwe low-rise stuurtje en de centraal geplaatste voetbedieningselementen die het gewicht van de rijder mooi centraal boven de klassieke 12,5 liter Sportster-tank houden.

Geheel in lijn met de gestripte stijl van de Roadster is het achterspatbord 1,5-inch ingekort ten opzichte van eerdere bobber Sportster-spatborden. De gesleufde belt guard en demperschildjes zijn een knik naar de gaten die in race-bike componenten gemaakt worden voor gewichtsreductie, en de enkele 4-inch klok die laag voorin de kroonplaat zit, heeft een analoge tachometer met een digitale speedometer. De knipperlichten achter zijn direct op de spatbordsteunen gemonteerd en een nieuwe kentekenplaathouder, een nieuwe achterlichtmodule en het fastback zadelontwerp geven de achterkant van de bike een strakke en opgeruimde look. 

“De lijnen van het zadel lopen mooi door in het korte achterspatbord”, vertelt McGinley. “Het zadeldek heeft een serie pads die geïnspireerd zijn op klassieke leren motorjacks, en de achterkant van het zadel is ontworpen als passagierszitje, wat de Roadster nog veelzijdiger maakt.”

De Harley-Davidson Roadster is leverbaar in vier kleurencombinaties: Vivid Black met een charcoal denim pinstripe, Black Denim met een rode pinstripe, Velocity Red Sunglo met een rode pinstripe, en two-tone Billet Silver/Vivid Black met een bordeauxrode pinstripe.

Ga naar H-D.com voor alle 2016 Harley-Davidson®-modellen en voor je dichtstbijzijnde erkende Harley-Davidson®-dealer.

No comments:

Post a Comment