Saturday, 16 April 2016

Eva Energica - nieuwe elektrische motorfiets in Streetfighter Styling

Eva Energica - Ride like the Wind

Je voelt de wind - je hoort de wind. Verder niets. Op het tikkende geluid van de regendruppels op helm na dan. Geen uitlaathuil, geen geklik van de versnellingspook en geen koppeling die je hoort. Met 100 pk en 170 Nm onder de bips gaat het als de wind. ‘Electrifying’ heet het zo mooi in het Engels. En dat klopt, ook Bigtwin gaat met de tijd mee en rijdt vandaag op de nieuwste telg van het Italiaanse motormerk Energica, de elektrische motorfiets genaamd Eva.“De Eva heeft dezelfde basis als de Ego, die al eerder als sportmotor uitkwam,” zo legt Andrea Marconcini, (Sales Representative Energica)uit bij de presentatie, “alleen heeft de Eva een Streetfighter model, met meer koppel en minder vermogen dan de Ego.” De fabriek van Energica staat in het Italiaanse Modena en alleen al aan het trellisframe en de fraaie designelementen zoals de koplampunit van de Eva is de Italiaanse afkomst goed te zien. De tijd dat elektrische motoren lompe, onhandige dingen waren is ver voorbij. Het uiterlijk, het rijgedrag en de actieradius zijn in razend tempo verbeterd. 


De acceleratie van een elektrische motorfiets ten opzichte van 
een gewone sportmotor, Ferrari en een Tesla.  Leuk filmpje!

Omschakelen – zonder Schakelen.
“Het is een kwestie van omschakelen, je moet anders leren denken als je een elektrische motorfiets rijdt,” weet Marchel Bulthuis van Electric Motorcycles, de importeur van Energica. “Het is niet de actieradius op papier die bepaald hoever je kunt rijden, maar hoe je rijdt en wat je allemaal kunt doen om veel kilometers op een dag te maken.” Iets wat hij recentelijk liet zien toen hij op één dag liefst 1000 (!) kilometer met een Energica reed in Nederland. “Je laadt al veel ‘terug’ in de accu als je op de motor remt, ‘regeneratief’ heet dat, dus de energie die wordt gebruikt om te remmen, wordt simpel gezegd omgezet in energie (stroom) die terugvloeit naar de accu.” Het remmen op de motor fungeert als een dynamo, bijkomend voordeel is dat de remmen en de banden daarom minder slijten en er minder fijnstof vrijkomt. Daarnaast is deze nieuwste generatie als eerste motorfiets voorzien van de FastCharge optie, je laadt al tot ruim
80% in iets meer dan 20 minuten bij.  “De Energica Eva heeft geen versnellingsbak of koppeling. Alles wordt bediend door het ride-by-wire systeem, hiermee bepaal je het versnellen of vertragen van de elektromotor. Tijdens het vertragen op de elektromotor bepaal je zelf hoe zwaar de instelbare motorrem werkt.”De Eva Streetfighter is volledig compatibel met commerciële laadstations en kan ook thuis opgeladen worden. De Energica Eva is de enige Electric Streetfighter met ingebouwde snellader.


Elektrisch, groen rijden, heeft veel voordelen. Nadelen zijn wel dat de emoties die door het schakelen, koppelen en vooral het uitlaatgeluid bij een verbrandingsmotor totaal ontbreken. Daarvoor in de plaats heb je een motor met liefst 170 Nm. Enorm veel koppel, wat direct beschikbaar is en omdat je niet hoeft te schakelen, is het een ongekende sensatie als je ‘volgas’ wegrijdt. Op het display gaat een arsenaal aan lampjes branden, de motor schiet ervandoor en voor je het weet rijd je al 160. Klein detail, de toegestane snelheid is 60… Bij Vianen de Lekdijk op om, ondanks het natte glibberige wegdek toch wat leuke rijfoto’s te nemen, dan wat toeren om ondertussen alle modi en verschillende schermen op het display te bekijken en uit te proberen. 

Zo zijn er vier Riding Modes: Urban, Eco, Rain en Sport, die gecombineerd kunnen worden met vier ‘Regenerative’ Maps: Low, Medium, High en Off. De Eva Streetfighter is in het blauw, zeker met de truttige tasjes, stukken minder agressief ogend dan de uitvoering in Electric Green. Ondanks het gewicht (elektromotoren en accu’s zijn nou eenmaal zwaar) is de Eva fijn te rijden en stuurt en remt uitstekend, zeker als ik ‘m als het even droog is, in de Sport modus zet en in de maximale Regenerative stand bij zet. 

De remmen heb dan je niet of nauwelijks nodig.  Van 0 naar 100 in minder dan seconden, het is iets wat toch verslavend werkt en waar erg veel plezier aan wordt beleeft! Na die eerste rush wordt de topsnelheid (elektronisch) begrenst op 200. Jammer, het mag wel ietsje meer zijn!

Alle modi, alle instellingen en verschillende schermen, mij duizelt hel al, maar de digitale techniek staat nog maar in haar kinderschoenen, zo blijkt. “Het is nog maar het begin,” zo vertelt Marchel, ondertussen zijn smartphone erbij pakkend, “met een App kan ik diverse functies van de motor op afstand bedienen.” Vervolgens laat hij zien hoe je uiterst nauwkeurig op je telefoon kunt bekijken waar je motor zich bevindt. De volgende update wordt GPS,  wordt vermeld en Andrea erkent dat de fabriek in principe nu al elke motor zou kunnen tracen, maar dat omwille van de privacy niet doet. Iets waar ik, misschien ten onrechte, toch huiverig voor ben. Elke telefoon, computer, app, eigenlijk zo’n beetje alles wat digitaal is, kan tenslotte worden gehackt en gemanipuleerd. En niet alleen door de fabrikant…

De mogelijkheden met het digitale display lijken oneindig. Voor de liefhebbers van gadgets, digi-freaks, mensen die handig zijn met elektronica is het een wonder op wielen. Voor een oudere-jongere zoals ik die met een Shovelhead is opgegroeid, is het alsof ik met een tijdmachine vooruit de tijd in ben gestuurd. Toch went het verbazingwekkend snel. Waarom er (behalve de LiveWire die (nog) niet in productie is) er nog steeds geen volwaardige elektrische cruiser is, is mij een raadsel. Met zoveel koppel is het ideaal, voor veel mensen die rustig willen toeren (is ‘schakellui’ dan niet dé geliefde term?!) zonder koppelen en schakelen, zou het voor velen de ideale basis zijn. Mits er natuurlijk een mooie uitlaatsound (Jekill & Hyde?!) bij kan worden geprogrammeerd.  

Tekst & fotografie Onno “Berserk” Wieringa en Electric MotorcyclesMerk: Energica
Modelnaam: Eva

Motor
Type: Elektrisch permanente magneet AC (PMAC) oliegekoeld
Opgegeven max. vermogen: 70 kW (95 pk)
Opgegeven max. koppel: 170 Nm
Parkeer assistentie, zowel voor- als achteruit kan worden gereden met max. 2.8 km/u
Accu capaciteit:  11.7 kWh
Levensduur: na 1200 Cycli nog minimaal 80% capaciteit resterend  
Range: tot 200 km (in Eco mode)


Laadmogelijkheden:  
Huisaansluiting / Schuko 220-240 Volt
Publieke oplaadpaal
CCS Combo (Snelladen)

Primaire Overbrenging:  Direct Drive / Fixed Drive (één versnelling)
Koppeling:  geen
Aandrijving: kettingRijwielgedeelte
Frame: stalen buis Trellis
Wielbasis: 1465 mm
Voorvering: Ø43 mm, instelbare rebound en compressiedemping, veervoorspanning pre-load
Achtervering: Bitubo monoschock demper met instelbare rebound en veervoorspanningRemmen:
Voor: Dubbele Brembo zwevende Ø330 mm schijven met vierzuiger radiale remklauwen, Achter:  enkele Brembo Ø240 mm remschijf met tweezuiger remklauw
Banden:  voor 120/70 ZR17 Pirelli Diablo Rosso II, achter 180/55 ZR17 Pirelli Diablo Rosso II
Zithoogte: 795mm
Kleuren: Eva Electric Green en Dark Blue
Prijs Nederland: vanaf € 31.278,50
Importeur Nederland en België: Electric Motorcycles Nederland
Moermanskweg 2 - 7
9723 HM Groningen
Tel +31(0)854016222 / 


Fiscale Voordelen

Een elektrische motorfiets heeft naast het prettige rijden ook nog een aantal fiscale (belasting) voordelen.

Motorrijtuigenbelasting (Wegenbelasting)
Onze overheid heeft volledig elektrische voertuigen vrijgesteld van de MRB.

BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen)
Volledig elektrische motorfietsen zijn ook vrijgesteld van de BPM.

Ondernemersvoordelen
De ondernemer heeft naast de bovenstaande voordelen nog een aantal andere voordelen. Omdat deze kosten vanuit uw bruto winst betaald worden, betaalt u ook nog eens minder inkomstenbelasting.
• Geen bijtelling
• BTW (21 %)
• MIA (Mileu Investeringsaftrek 36%, G 3110)
• KIA (Kleinschaligheids Investeringsaftrek 28%)


Een rekenvoorbeeld met maximaal voordeel:
U koop een Energica Ego of Energica Eva met de optie Snelladen voor € 32.413,77. D.m.v. van uw BTW aangifte krijgt u € 5.625,53 aan BTW terug. Door het aanvragen van de MIA ontvangt u een te verrekenen subsidie van 36%. Dit is een bedrag van € 9.643,77 Door het toepassen van de KIA mag u nog eens 28% aftrekken, dit is een bedrag van € 7.500,71

Uiteindelijk is de investering voor  de Energica Ego; € 32.413,77 - € 5.625,53 - € 9.643,77 - € 7.500,71 = € 9.643,77
Dit rest bedrag kunt u dan in de normale looptijd afschrijven. (€ 1928,75 per jaar, over 5 jaar)

No comments:

Post a Comment