Tuesday, 12 April 2016

Eigenaar OIT Harley-Davidson Breda - Jan Kennis overleden

Jan Kennis overleden

Liefhebber van Harley-Davidson motoren en eigenaar van O.I.T. Harley-Davidson in Breda, Jan Kennis, is gisteren overleden. Jan, die we allemaal kennen als een oprechte man, die, ondanks zoals hij het zelf verwoordde, ‘al lange tijd in de lappenmand zat’ toch altijd nog was begaan met de zaak, maar vooral met zijn personeel en klanten. Het was een man die ik al ruim 35 ken, waar ik mijn eerste onderdelen voor mijn Shovelhead kocht. Onderdelen die ik gelukkig nog steeds heb.

Wat O.I.T. en Jan Kennis voor mij betekenen, is al eens in Bigtwin Magazine gepubliceerd. Hieronder nogmaals het artikel.

‘Als ik in de buurt van Breda ben, ga ik steevast een kop koffie drinken bij O.I.T. Waarom?  Ik ken de meeste mensen die er werken, vind het er gezellig en iedereen is vriendelijk en gastvrij. Het klinkt als een cliché, maar bij O.I.T. is er echt het familiegevoel. Soms is er tijd voor een praatje, soms is het druk en loop ik een rondje door de zaak, bewonder de nieuwe modellen, kijk even bij de vele aanbiedingen en koop soms een leuk shirt. Waarom ik Harley rijd? Niet alleen om die machtige machine onder mij te voelen, maar ook om de hele scene eromheen, de diversiteit van de mensen, de liefde voor het merk en het gevoel van vriendschap. Vooral de laatste twee zijn bij O.I.T. bijna tastbaar aanwezig.

Dus, ik draai de Liniestraat in, waar het Harley-Davidson dealerschap is gevestigd. De weg is eindelijk klaar, een verademing voor zowel de bewoners als de bezoekers. Het is een ruime deftige brede laan geworden en O.I.T. heeft tegenwoordig zelfs een grote, luxe parkeerplaats recht tegenover het pand. Op de brede stoep voor de zaak, die onlangs een facelift kreeg, staan zoals gewoonlijk weer vele motoren. Jan Kennis, meestal druk met van alles en nog wat, zie ik met een Fat Boy aan komen rijden. Ditmaal heeft Jan gelukkig tijd en als oude vrienden staan we over de bikes te praten, uiteraard met de bekende bak Brabantse koffie in de hand. Jan vertelt trots dat deze maand de zaak alweer 37 jaar bestaat! Daarmee is O.I.T. de oudste H-D dealer in de Benelux. “We hebben een heel hecht team, de meeste werknemers werken hier al langer dan tien jaar.”

Mijn eerste accessoires, een set forward controls voor mijn Super Glide, kocht ik in 1980 bij Jan, die toen net zijn zaak vanuit een paar garageboxen aan de Epelenberg, een paar straten verderop, was begonnen. Grinnikend halen we herinneringen op, het was toen december, bitterkoud en er lag een dik pak sneeuw. Ik zou en moest die forward controls hebben en deed er ruim twee uur over op de H-D om in Breda te komen. Wat een verschil met toen, nu is het prachtig weer, in het grote dealerschap werken dik twintig mensen en Jan verkoopt nu iets meer dan alleen forward controls en wat accessoires! “Ja,” lacht Jan tevreden, we zitten hier nu al sinds 1987. En was het eerst een gewone straat, sinds kort is het na alle veranderde infrastructuur hier in Breda, een toplocatie. Want de Liniestraat is nu het verlengde van de Stationsstraat en het is een drukke, maar gezellige doorgaande weg geworden.”

Maar veel is hetzelfde gebleven, de sfeer, gezelligheid en de voorliefde voor Harley’s, oude en nieuwe types. Jan heeft zelf een paar fraaie oude H-D’s in zijn collectie, één van zijn favoriete modellen is de Knucklehead. Maar ook de oude zijkleppers wil Jan graag meenemen voor een ritje. “Maar hoe zit het eigenlijk met de nieuwe modellen,” zo vraag ik plompverloren, “wat vind je daar eigenlijk van, zijn er bepaalde types bij die je voorkeur genieten?” “Jazeker,” antwoordt Jan, “dat zijn vooral de Fat Boy en de Sportster 48.”Jan legt uit, “De Fat Boy, lid van de Softail familie, omdat de Softails die mooie klassieke hardtail lijn hebben. Het model grijpt daarmee terug naar het jaar van de stijve frames. Daarnaast kan je er zo veel aan veranderen om ‘m echt te personaliseren.  Hij heeft ruim voldoende vermogen; fijn en goed te doseren en is relaxt om te rijden.“ Nadenkend, “Ik voel me er veilig op. Regelmatig neem ik ‘m mee voor een heerlijke rit, zoals een weekend in de Ardennen.”


“En de 48 dan?” “Dat kan ik je heel kort uitleggen. De Sportster Forty-Eight grijpt met zijn uiterlijk terug naar het verleden. Het is een stoere, potente motorfiets. Wendbaar en lekker vlot.”
Jan heeft duidelijk voorkeur voor de modellen die een binding met het verleden hebben, zo blijkt. De geschiedenis van H-D is nog steeds springlevend en Harley liefhebbers kijken graag naar de echte oude Harley’s. “Bij O.I.T. kopen en verkopen we ook regelmatig klassiekers,” vertelt Jan, terwijl hij een prachtige Knuckle laat zien die in de verkoop staat. “Ik had ‘m graag zelf gehouden, maar ja, de garage staat al vol en ik kan helaas niet alles zelf kopen wat in de showroom komt, hahaha! Jan is een  echte liefhebber van de oudere modellen, vooral de Knucklehead, maar gelukkig voor de klanten van O.I.T. kunnen zij er dus ook mooie vintage motoren kopen!’

O.I.T. houdt ermee op, zo hebben we recentelijk gehoord. In juli sluit het dealerschap haar deuren. Jan Kennis is overleden, ik weet niet eens of zijn geliefde Knuckle inmiddels al aan iemand is verkocht. H-D rijdend Nederland en België zijn een gedreven persoonlijkheid kwijt. Familie, vrienden, personeel en klanten van O.I.T. Harley-Davidson, ik wens jullie allen heel veel sterkte. Jan, bedankt wat je allemaal voor ons, als H-D liefhebbers hebt betekend!

Onno “Berserk” Wieringa


No comments:

Post a Comment