Sunday, 24 May 2015

Kenneth’s Ride - 'Built by Friendship'

Kenneth’s Ride
'Built by Friendship' 

Vrienden bouwen aangepaste zijspancombinatie

Kenneth is sinds zijn geboorte, inmiddels alweer 25 jaar geleden, meervoudig gehandicapt geraakt door zuurstofgebrek. Al in zijn kleutertijd maakte hij kennis met motoren en in het bijzonder met de Harley-Davidson Electra Glide zijspancombinatie die speciaal voor hem door zijn ouders werd aangeschaft. Jarenlang reed hij hier in rond met zijn vader Edgard, moeder Carla en broertje Sidney. Kenneth werd overal mee naar toe genomen en werd zodoende een bekend gezicht in de Limburgse motorscene.In 1996 werd het Harley Electra zijspan uit 1974 verruild voor de veel lichtere BMW R50 combinatie uit 1965. Met de BMW werden duizenden kilometers afgelegd totdat het moment kwam dat Kenneth niet meer zo goed in het kleine Steib LS 200 zijspanbakje paste.
 De combinatie veranderde van eigenaar en de Heritage Softail van Edgard onderging enkele aanpassingen zodat Kenneth achterop kon. Hij genoot zichtbaar van de ritten die hij maakte als duo passagier op de motor van zijn vader. Helaas verergerde de spasticiteit zienderogen. Hierdoor kon Kenneth niet meer achterop en dus ook niet meer genieten van het motorrijden.Het grote nadeel van het motor en zijspan rijden met een rolstoel afhankelijk persoon, is dat je geen rolstoel ter beschikking hebt als je eenmaal je bestemming hebt bereikt. Dit ongemak bleef niet onopgemerkt bij een aantal vrienden. Zo ontstond het plan iets te gaan bouwen waar zowel Kenneth, alsook zijn rolstoel in vervoerd kon worden. René, al 35 jaar bevriend met de vader van Kenneth en zelf ook fervent zijspanrijder (zie Bigtwin Magazine nr. 214 van 2004) vroeg op een gegeven moment waaraan een functioneel zijspan moest voldoen. Dit was heel snel duidelijk. Kenneth moest een zijspan krijgen, waarin hij vervoerd kon worden zonder dat hij uit zijn rolstoel getild hoefde te worden. René bedacht samen met Edgard een concept dat aan deze wensen voldeed.
  
Maar tussen bedenken en verwezenlijken ligt nog een wereld van verschil, ware het niet dat René een bijzondere lijfspreuk heeft, namelijk  “alles wat je niet kunt kopen - kun je zelf maken” en zo geschiedde. 
 Op een regenachtige vrijdagavond in augustus reden Edgard en Carla op de Heritage naar Leeuwarden om daar een H-D Sportster 883R op te halen.  Deze motor zou als krachtbron gaan dienen voor het nog te bouwen zijspan.
De keuze viel speciaal op de 883R omdat het zijspan ongeremd zou gaan worden. De 883R heeft namelijk een voorrem die is uitgerust met dubbele schijf en tevens gietwielen die steviger zijn dan spaakwielen.
Ondanks dat de motor pas 6000 km op de teller had, werd toch gelijk besloten deze op te voeren naar 1200 cc. Dit omdat er twijfels waren of 883cc wel genoeg vermogen zou opleveren.
René tikte twee cilinders op de kop, deze liet hij opboren en er werden nog bijpassende Wiseco zuigers aangeschaft. Hierna kon het motorblok weer in elkaar gezet worden. Samen met vriend Bér was deze klus in minder dan een dag tijd geklaard. De originele cilinders en zuigers bleven zo bewaard.

 Als eerste is er een hulpframe gemaakt, dat werd op de motor gemonteerd. Aan dit subframe wordt later het zijspan bevestigd zodat de krachten die ontstaan niet rechtstreeks op het motorframe terecht komen. Dit is zeer belangrijk voor als je later nog eens solo wil rijden met de Sportster, dit is mogelijk omdat het zijspan in vijf minuten is afgekoppeld. Er werden een solozadel en een windschermpje aangeschaft. Omdat de originele schokbrekers van de Sportster niet stevig genoeg waren moesten schokbrekers van een V-Rod gemonteerd worden.
Bij de voorvork werd een stuurdemper geplaatst. De hele motor werd gestript en alles wat maar zwart gecoat of gespoten kon worden werd ook zwart gemaakt, hierdoor kreeg de motor direct een hele andere look.
  
Ondertussen was ook al gestart met de basis van het zijspan. Toen het frame klaar was begon het brainstormen over de opbouw. René vroeg aan Frank, een vriend en ex collega, of hij eens langs wilde komen om te kijken of hij wellicht nog een idee had. Drie avonden van buigen, passen en meten en er ontstond zowaar een geraamte voor een unieke opbouw. De voorkeur lag bij een eenarmige wielophanging voor het zijspan, dus deze werd ook compleet eigenhandig vervaardigd. Het zijspan zou geveerd worden middels een oppompbare luchtschokbreker die je ook vindt op de toermodellen van Harley.

"Toen we bij Dutch Hills Harley-Davidson in Kerkrade informeerden naar zo’n schokbreker, werd deze gelijk door hen gesponsord, want ook zij kennen Kenneth al vanaf zijn kleutertijd  en waren enthousiast over dit project."
Iedere avond nadat René kenbaar maakte dat hij wilde stoppen omdat hij het genoeg vond voor die dag, ging hij nadat iedereen naar huis was gewoon weer verder. Met als resultaat dat het project de dag erna steeds enkele stappen verder was dan op het moment dat iedereen naar huis ging, de avond ervoor. Dat is de aard van het beestje, als René ergens aan begint bijt hij er zich in vast.

Toen het zijspan klaar was om gecoat te worden werd contact opgenomen met straal en coating bedrijf Giessen in Heerlen. René vertelde daar het verhaal van Kenneth waarop Giessen spontaan besloot dit project voor 100% te sponsoren voor wat betreft het stralen en coaten.
Daarna kon het hele zaakje naar vriend Dave worden gebracht. Hij is eigenaar van spuit en carrosserie bedrijf CCP in Hoensbroek.
Edgard gaf Dave de vrijheid zijn fantasie erop los te laten maar de kleuren van het lakwerk van de 883R moesten er wel in terugkomen en het nummer 01 moest ergens op terug te zien zijn.
01 staat voor de geboortedag van zowel Kenneth als Edgard namelijk 1 november en 1 mei.
En je raad het al, ook bij CCP klaarde men de hele klus inclusief belettering voor nul euro. Dave zei dat hij blij was zijn steentje bij te kunnen dragen aan zo’n mooi project.
Nadat alle onderdelen weer terug waren bij René in de garage, kon het hele boeltje in elkaar gezet worden. Het eindresultaat was overweldigend en de combinatie van motor en zijspan bleek gewoon perfect.


Iedereen die aan dit project heeft meegeholpen, maar ook iedereen die Kenneth ziet zitten in zijn zijspan, geniet als hij de reactie van “ut menneke” ziet. Helaas kan hij niet praten, maar zijn gezichtsuitdrukkingen en  uitbundige lichaamstaal spreken boekdelen.

 

(foto's Fritz van Duinen www.fotolifestyle.nl )

Nawoord door Edgard en Carla:

"Wij willen iedereen bedanken, die heeft bijgedragen aan het verwezenlijken van deze unieke zijspancombinatie. Dat in deze tijd van hektik en individualisering nog zo een mooi project tot stand kan komen, puur uit medeleven en vriendschap, dat geeft echt een super goed gevoel."

Built by Friendship is dan ook zeker geen loze spreuk!

Met dank aan:
Giessen Straal en coatingbedrijf
CCP spuit en carosseriebedrijf
Harley-Davidson Dutch Hills
Fritz v Duinen Fotolifestyle Studio

Frank, Bér en in het bijzonder René, want zonder hem was dit project nooit tot stand gekomen.

2 comments:

  1. It´s a beautifull story!
    Respect for al the peoples and companies that has working on this Great Project!

    ReplyDelete
  2. .... and yes the persons in this uncredible story are well knowne to me .... just awesome !!!!!!

    ReplyDelete