Thursday, 5 February 2015

Registratie motorfietsen met zijspan: controleer de registratie

Registratie motorfietsen met zijspan: controleer de registratie
Volgens Europese richtlijnen is het verplicht dat motorfietsen met een zijspan de voertuigcategorie L4e in het kentekenregister hebben.


Binnenkort verschijnt onderstaand nieuwsbericht op de website van de RDW. Volgens Europese richtlijnen is het namelijk verplicht dat motorfietsen met een zijspan de voertuigcategorie ‘L4e’ in het kentekenregister hebben. Motorfietsen zonder zijspan moeten de categorie ‘L3e’ hebben. Om juist geregistreerd te worden moeten eigenaren van zijspanmotoren actie ondernemen. Nu staan deze voertuigen hetzelfde geregistreerd als gewone motoren. Hierdoor is het moeilijk om de eigenaren te achterhalen en rechtstreeks te informeren. 


Registratie motorfietsen met zijspan: controleer de registratie

Volgens Europese richtlijnen is het verplicht dat motorfietsen met een zijspan de voertuigcategorie L4e in het kentekenregister hebben. Motorfietsen zonder zijspan moeten de categorie L3e hebben. 

Sommige  motorfietsen met zijspan staan helaas nog niet juist geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Om die reden vraagt de RDW eigenaren van met name zijspancombinaties om de registratie van het voertuig te controleren. Staat de motorfiets met zijspan fout geregistreerd, dan kunnen zij tot 1 juli 2016 de registratie in het kentekenregister laten aanpassen. Ook als een zijspan van de motorfiets is verwijderd en het voertuig nog niet met L3e-categorie geregistreerd staat moet de eigenaar de registratie aan laten passen.Registratie van motorfiets controleren
Op www.rdw.nl is het mogelijk om na te kijken hoe een voertuig geregistreerd staat door het kenteken in te typen bij ‘voertuiggegevens raadplegen’. 

Waarom aanpassing belangrijk is
Als een voertuig in de verkeerde categorie geregistreerd staat, kan dit gevolgen hebben bij controles op de weg door de politie (ook in het buitenland). 

Administratief aanpassen of herkeuren
Motorfietsen met een datum eerste toelating (DET) van vóór 30 april 2009 komen in aanmerking voor een gratis administratieve aanpassing van de registratie. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld een wijziging van de wielbasis).
Motorfietsen die vanaf 30 april 2009 zijn toegelaten en/of motoren waarbij wel keuringsplichtige aanpassingen zijn uitgevoerd, deze moet de voertuigeigenaar laten keuren bij het RDW Testcentrum in Lelystad.  Na goedkeuring van de motorfiets past de RDW de registratie aan. Aan deze keuring zijn wel kosten verbonden.

LET OP: Als je met een aanhanger achter een zijspancombinatie rijdt, moet de combinatie aan extra eisen voldoen!

Wil je meer over de zijspanwetgeving en het keuren weten, kijk dan op www.madnessphotography.nl bij Ride-and-Read. In de maand December 2014 hebben we een serie berichten geplaatst met alle informatie, adressen van RDW en zijspanbouwers.


Klik op de volgende links om er direct heen te gaan:
No comments:

Post a Comment