Thursday, 26 February 2015

Meer dan 1,4 miljoen Nederlanders willen óók gaan motorrijden

Meer dan 1,4 miljoen Nederlanders willen óók gaan motorrijden

Jonge gemiddelde leeftijd potentiële motorrijders

Naast de motorrijders die dagelijks onderweg zijn, hebben bijna 1,2 miljoen Nederlanders in de leeftijd tussen 18-75 jaar die geen A-rijbewijs bezitten, grote interesse om actief motor te gaan rijden. Dat is 10% van alle Nederlanders in deze leeftijdsgroep die nu nog helemaal niet op een motor rijdt maar dit wel zou willen. Van deze potentiële motorrijders is 30% tussen 18-24 jaar en nog eens 30% tussen 25-34 jaar: twee groepen met bij elkaar een gemiddelde leeftijd van 34 jaar, erg jong dus! Dit blijkt uit Het Grote MOTORonderzoek wat met behulp van onderzoeksbureau MWM2 is uitgevoerd door MOTORbeurs Utrecht.


'Slapende' motorrijders
Naast deze groep potentiële motorrijders is er nog een groep van ‘slapende’ motorrijders, dit zijn bezitters van een motorrijbewijs die langere tijd niet op een motor hebben gereden. Nederland telt 561.000 van deze slapers, waarvan een groot deel de intentie heeft het motorrijden weer op te pakken, zo blijkt uit het onderzoek. Samen met de groep potentiële motorrijders zijn dit 1,4 miljoen Nederlanders die graag willen motorrijden maar dit (nog) niet doen; oftewel 11% van de Nederlanders tussen 18 en 75 jaar.

Komende vier dagen: MOTORbeurs Utrecht
Van 26 februari tot 1 maart 2015 zullen ook veel van deze liefhebbers zich op MOTORbeurs Utrecht 2015 in de Jaarbeurs komen oriënteren op de aankoop van een motor, motorkleding of accessoires. Dat de interesse voor motoren groot is blijkt wel uit de 12% toename van het aantal nieuw verkochte motorfietsen in 2014 en uit de enorme belangstelling voor MOTORbeurs Utrecht: van de immense 60.000 m² beursoppervlakte is alle standruimte stijf uitverkocht!

Zelf bezitten belangrijk
Opvallend is dat van alle potentiële motorrijders bijna iedereen zelf een motorfiets wil hebben. De moderne deeleconomie heeft op dit ‘oergevoel’ geen invloed, er zijn maar een paar mensen die zeggen een motor blijvend te willen delen, huren of lenen. Wie denk dat dit niet geldt voor
jongeren die gewend zijn aan ‘Greenwheels’ en ‘Snappcar’ komt bedrogen uit: 95% van de jongere doelgroep tot 35 jaar geeft ook aan graag een eigen motor te willen bezitten.

Oom of buurvrouw ambassadeur
Nog een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de huidige motorrijders een belangrijke rol spelen als ambassadeur van het motorrijden. In de resultaten komt zonneklaar naar voren dat de aanwezigheid van een motorrijder in iemands persoonlijke omgeving resulteert in een veel grotere interesse om zelf ook te gaan rijden. En iedereen heeft wel een fascinerende oom of buurvrouw die motorrijdt waardoor de interesse wordt opgewekt!


No comments:

Post a Comment