Wednesday, 17 December 2014

Zijspancombinatie naar de RDW Keuring!

De zijspancombinatie is goedgekeurd.

'Het is nu officieel bekend dat de RDW voor zijspanmotoren met een datum van eerste toelating tot 30 april 2009 administratief de gegevens kunnen veranderen. Dus door middel van een webformulier die ze moeten sturen naar de RDW. Daarna krijgen zij het nieuwe kentekenbewijs. Voordeel is dat de card in dit geval gratis is.' 

Dit goede nieuws ontving ik vorige week van de RDW. Inmiddels waren we al druk met het voorbereiden voor de keuring bezig bij LBS Zijspantechniek en bovendien was de keuring al aangevraagd bij de RDW. Daarom besloten we toch te laten keuren. En met een goede afloop!


Gisteren zijn we met onze eigen zijspan naar de RDW keuring geweest. 
Daar heeft de RDW keurmeester de zijspancombinatie, een H-D Sportster met Jupiter zijspan, bekeken en in orde bevonden. Dat hadden we al verwacht en gehoopt, 
maar toch was het een hele geruststelling om te horen dat we een volmondig 'Goedgekeurd' uit zijn mond mochten horen. Bij de RDW mogen geen foto's worden gemaakt. Daarom kan ik dus geen foto's van de keuring plaatsen.

Controleren en aanpassingen

Eerst werd gecontroleerd of alle nummers en het kentekenbewijs klopten, waarna de keurmeester keek naar onder andere de verlichting, de constructie en de algehele bouw en staat van de zijspancombinatie. Er zijn aan de Sportster enige aanpassingen gedaan voor specifiek zijspan rijden, zoals de bredere voorvork, die zes graden onderuit staat en voorzien is van een stuurdemper en Hyperpro vering, het 16 inch voorwiel, de dubbele remmen en aan de achterkant de Koni schokdempers. Allemaal zaken die de keurmeester prima vond. Daarmee rijdt en stuurt de zijspancombinatie nou eenmaal stukken beter en een goede wegligging en stabiliteit dragen bij aan veiliger rijden.

Rem zijspanwiel en aanhanger 

De rem op het zijspanwiel en de aanhanger vormen een ander verhaal, dat zijn dingen die buiten de zijspan wetgeving vallen. Bij de RDW wordt een aanhanger achter een motor als accessoire gezien en kan daarom niet worden gekeurd. Een aanhanger achter een motor hoeft niet gekeurd te zijn, die moet uiteraard wel aan de normale, wettelijke eisen voldoen, de zogeheten 'permanente eisen',  waaronder goede verlichting, reflectoren, goede banden, deugdelijke koppeling en dergelijke vallen. Wel keek de keurmeester even naar de rem op het zijspanwiel, die goed werd bevonden.

Gewicht en keuringspapieren 

Na de keuring werd de combinatie op de weegbrug gereden en totaal, rijklaar met volle benzinetank, kwam de zijspan op 350 kilo. Waarna de RDW keurmeester de papieren kon gaan invullen.

Waarom toch keuren?

Waarom hebben we de zijspan laten keuren, terwijl het officieel, zoals vorige week bekend werd gemaakt, niet meer wettelijk verplicht is? Het is immers voor motoren met een DET (Datum Eerste Toelating) tot 30 april 2009 bepaald dat zij het administratief via de RDW site kunnen regelen, en dus zo kunnen laten weten dat zij met een zijspan rijden en nu in plaats van onder klasse L3 nu onder L4 vallen. (iets wat trouwens vanuit 'Brussel' aan alle lidstaten is opgelegd!) De RDW is een uitvoerende instantie die keurt, de RDW kijkt alleen wat wel en niet mag, maar is dus niet de instantie die wetten bedenkt, zoals nog steeds veel mensen schijnen te denken.  

'Als gevolg van de inwerkingtreding van de Regeling voertuigen in mei 2009 als vervanger van het oude Voertuigreglement, zijn een aantal wijzigingen van de constructie die voor 2009 niet keuringsplichtig waren alsnog keuringsplichtig geworden. Dit geldt ook voor de aan- of afbouw van een zijspanwagen aan een motorfiets. Met de komst van de Regeling voertuig is bij zijspanaanbouw sprake van een overgang van voertuigclassificatie L3e naar L4e. Voorheen werd het koppelen van een zijspanwagen aan een motorfiets gezien als het koppelen van twee voertuigen net als een auto met aanhangwagen.'

Kanttekening:
'Het is niet gebruikelijk dat met terugwerkende kracht strengere eisen worden gesteld. Er ligt een voorstel om, onder voorwaarden, zijspanombouw bij DET (Datum Eerste Toelating) vóór 01-05-2009 buiten de keuringsplicht te plaatsen. 
Indien dit wordt gehonoreerd is aanpassing van de Regeling voertuigen op dit vlak op zijn vroegst mogelijk per 1-1-2016.'
(De vraag is dan; wacht je af wat er gebeurd, of laat je vast keuren? Wij kiezen voor het laatste)

Omdat we de keuring al hadden aangevraagd voor dat het laatste nieuws bekend werd, dat het in ons geval dus ook administratief kon worden afgedaan, maar ook omdat we zelf wilden zien hoe er gekeurd wordt en waar de keurmeester naar kijkt. Bovendien geeft het toch een fijn en veilig gevoel om zo te horen te krijgen dat je combinatie voldoet aan alle wettelijke eisen en veilig de weg op mag met goedkeuring van de RDW.

Het keuren van L3e naar L4e koste mij 55,- euro.

Als laatste, nadat we de papieren in orde hebben gemaakt en ik de keurmeester heb bedankt, mag je weer terug naar de receptie. Voor deze keuring mag je 55,- euro aftikken. Of je dat ervoor over hebt om zeker te zijn van je zaak en veilig de weg op gaat, dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk om je af te vragen. Ik vind het naast een interessante en leuke ervaring, ook nog eens fijn te weten dat ik veilig de weg op ga. Bovendien is het een dikke pluim voor Ad Donkers en zijn team van LBS Zijspantechniek, want zij hebben tenslotte het span aangebouwd en veel aan de motor en het zijspan aangepast. Iets wat de RDW als vakwerk herkent en waar je als eigenaar natuurlijk best trots op bent! Dus dank aan LBS bij deze!

Maar ook dank aan de RDW. Zij hebben geholpen om deze serie artikelen tot stand te laten komen en waar nodig hielpen zij met informatie en zowel de woordvoerders als keurmeesters 'denken mee' en als je zorgt dat je je zaakjes op orde hebt, hoef je echt niet benauwd te zijn om naar een keuring te gaan. 

Mocht je nog vragen hebben over 
de nieuwe zijspanwetgeving, mail dan je vraag naar ons. 
Het e-mailadres vindt je op de website www.madnessphotography.nl 
No comments:

Post a Comment