Thursday, 20 November 2014

KWI College wint Junior Biker Build-Off

KWI College wint Junior Biker Build-Off 
tijdens Bigtwin Bike Show 2014!

Twee teams – twee motoren. Het Koning Willem I College uit Den Bosch en het Drenthe College 
(TT-instituut) uit Assen namen het tegen elkaar op tijdens de Bigtwin Bikeshow in Rosmalen.

Het Koning Willem I College uit Den Bosch

Bigtwin organiseert al enige jaren tijdens de Bigtwin Bikeshow in samenwerking met een aantal sponsoren de ‘Junior Biker Build-Off’. De twee teams gingen tijdens de beurs in een door Vocor Tools compleet ingerichte werkplaats, binnen drie dagen, een oude saaie Kawasaki Z 650 en een Harley-Davidson XL 1000 Sportster Ironhead proberen te verbouwen tot een mooie custombike. De Kawa in Cafe racer stijl en de Sportster in bobber stijl.Dit jaar moesten de teams zelf spaakwielen bouwen onder toezicht van De Wielenspecialist Simon Poelma en het publiek kon ondertussen meekijken hoe dit in z’n werk gaat. Wielen spaken is moeilijker dan je denkt en ook om het wiel mooi recht te krijgen vereist veel geduld en vakmanschap, iets wat Simon gelukkig beide heeft! Hij leerde de leerlingen de beginselen
van het wielenvlechten en toen de motoren op hun wielen stonden konden de jongelui verder met hun opdrachten.
Peter checkt, onder toeziend oog van Simon Poelma, 
of zijn leerlingen het wiel goed en recht hebben gespaakt

Net als andere jaren was er een door Vocor Tools compleet ingerichte werkplaats neergezet. Nieuw  item was, dat er  ditmaal ook een Engels wiel stond om zelf spatborden te maken. Iets wat ook bij de opdrachten zat. Ook een lasapparaat en spuitcabine waren aanwezig. De bezoekers van de beurs krijgen zo een mooi beeld van wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een motor.

Vocor Tools verzorgde de volledig ingerichte werkplaatsDe teams, bestaande uit leerling-motorfietsmonteurs van Het Koning Willem I College en het Drenthe College gingen de uitdaging aan en het KWI team koos voor de ombouw van de Z 650, de Drentenaren gingen de Sportster verbouwen. De net op school zittende jongelui hadden duidelijk nog niet veel ervaring met motorfietsen, maar deden hun best om de opdrachten goed uit te voeren. 


Voorspatbord op de Kawa gemaakt door het KWI College

Die waren onder andere het maken van spatborden, en met de aanwezige onderdelen de motoren een leuk gezicht te geven.  Criteria voor de jury die de jongelui nauwlettend in de gaten hielden, waren onder andere creativiteit en afwerking, maar ook veiligheid. Daarnaast werd ook tijdens de beursdagen opgelet hoe er gewerkt werd, opvallend was dat er nauwelijks of geen gebruik gemaakt werd van de werkbanken om aan te werken, maar om er op te zitten en om er troep op leggen werd des te meer gedaan.Het Drenthe College aan het werk met de Sportster

De vakjury (bestaande uit onder andere Peter vd Barselaar (Motorcycle Academy), Onno “Berserk” Wieringa (Freelance reporter / fotograaf) en Bigtwin’s redacteur Gerard v/d Akker) die beide motoren op de laatste beursdag kritisch moesten beoordelen zagen goede dingen, maar ook wat minpuntjes. De Kawa had een stevige, goed gemaakte achterkant waar het de verlichting goed op gemonteerd zat, maar de kettingrand die wel mooi in de café racer stijl gemaakt was, bleek erg slecht gemonteerd te zijn. Het voorspatbord daarentegen was mooi gemaakt. Bij de Sportster was de kettingrand wat saai maar wel deugdelijk, maar het voorspatbord ontbrak geheel. 

Achterlicht is slordig bevestigd

Zij hadden ervoor gekozen een bestaand Duck Tail achterspatbord in te korten, maar waren vergeten dat er ook nog een achterlicht op moest komen. Dat werd met een slap beugeltje met slechts één bout gauw aan de zijkant bevestigd en dat zag er erg slordig uit. Jammer was dat beide teams geen gebruik maakten van de leuke spiegels die ze zo op de motor hadden kunnen monteren.


Beide teams hadden daarnaast ook de mogelijkheid om elk een leeg olievat te ‘customizen’. Daarmee konden extra punten verdiend worden. Helaas zagen beide teams hier schijnbaar het nut niet van in en inspiratieloos werd door het KWI team hun vat met wat verf oranje bespoten en het AC/DC logo er op gezet, het Drenthe College maakte het vat zwart en blauw en mepte er wat ‘kogelgaten’ in. Jammer, want hiermee hadden ze extra punten kunnen verdienen en het had bovendien een mooie aanvulling, bij voorkeur in dezelfde stijl als de motoren, kunnen worden.
Op zondagmiddag werd de winnaar bekend gemaakt; het KWI team met de Kawa had gewonnen! Maar ook het Drenthe Team had erg goed z’n best gedaan. Het valt ook niet mee, na slechts zes weken op school te hebben gezeten, om voor het oog van duizenden beursbezoekers te moeten werken, een hele prestatie voor beide teams!

Met dank aan:
Bigtwin Magazine
Tweewieler Academy (organisatie) 
Motorcycle Academy
Motorcycle Storehouse & Highway Hawk (custom parts en accessoires)

Vocor Tools (compleet ingerichte werkplaats)
No comments:

Post a Comment