Monday, 20 October 2014

Betaald parkeren voor motorfietsen in Utrecht

Betaald parkeren voor motorfietsen in Utrecht

Motoren moeten vanaf 1 oktober 2014 (niet 1 november zoals sommige mensen denken) betalen voor het parkeren op een zogenaamde fiscale plek, een plek waarvoor je een vergunning moet hebben of een parkeerkaart moet kopen.“Nu zitten we nog in de waarschuwingsperiode waarbij motorbezitters actief zijn benaderd. Conform de Parkeerbelastingverordening moeten alle motorvoertuigen betalen voor het parkeren op een fiscale plek. 

Dit mag dus niet meer, of je moet betalen.


Motoren waren altijd vrijgesteld vanwege het praktische probleem dat ze lastig een parkeerkaartje of een parkeervergunning kunnen bevestigen. Nu dit volledig digitaal gaat (via kentekenregistratie) is er geen reden meer om motoren vrij te stellen. Motoren mogen overigens ook gratis op het trottoir geparkeerd worden. 

In het parkeervak parkeren = betalen.

Op de stoep parkeren, zonder hinder te veroorzaken = gratis

Alleen op hinderlijk of gevaarlijk gestalde motoren wordt gehandhaafd. Het laatste is ambtelijk jargon. We bedoelen er mee dat alleen bekeuringen worden uitgeschreven als motoren hinderlijk of gevaarlijk gestald staan. Er is geen sprake van wegsleepbeleid,” aldus de woordvoerder van Parkeerbeheer Utrecht.

Dit zou een grensgeval zijn, ondervindt men hinder of niet..? 
Net als onderstaand voorbeeld.


De eigenaar van deze motor heeft hem netjes helemaal uit de loop en aan de zijkant geparkeerd 
en zal dus geen bekeuring (horen te) krijgen

Vreemd is echter wel dat bijna niemand van deze nieuwe regeling af schijnt te weten. Volgens parkeerbeheer zijn alle motorrijders in Utrecht middels een brief op de hoogte gesteld. Maar alle eigenaren van motorfiets die wij spraken zeiden nergens iets van af te weten, laat staan motorrijders die niet uit Utrecht afkomstig zijn. 

Hans, eigenaar van een Kawasaki ER-5 moet er om lachen en zegt ook niet op de hoogte van deze regeling te zijn, maar zijn motor altijd netjes aan de zijkant op het trottoir te parkeren.

No comments:

Post a Comment