Friday, 29 August 2014

Eerste rijverslag van de 2015 Indian Scout


Als eerste gereden op de 2015 Indian Scout!Tekst en fotografie: Onno “Berserk” Wieringa & (rij-foto's) Indian

Nadat we op zaterdag de Indian Roadmaster mochten rijden, (waarover meer in de volgende uitgave van Bigtwi! Magazine!) was er ’s avonds in het hartje van Sturgis, de onthulling van de Indian Scout. Slechts 140 mensen wereldwijd waren uitgenodigd en Indian, die weet hoe je iets moet presenteren, wist er weer een prachtspektakel van te maken.De Indian Scout werd gepresenteerd bij de Wall of Death. Als groot liefhebber van de Wall of Death was de vertoning een armzalige bedoening en was ik diep in mijn hart heel blij dat wij hier in Nederland twee fantastisch mooie Wall of Death hebben, waar zonder twijfel de beste rijders van de wereld in rijden, de Wall van Henny Kroeze en Jan Laurens. Want in Sturgis was er maar één rijder die wat presteerde, de rest had èn slecht lopende motoren  èn ze bakten er niks van. 
Maar het ging om de presentatie van de 2015 Indian Scout en dat was een ongekend mooie!

De symphatieke Mike Wolfe, van de bekende serie 'American Pickers' 
is ook fervent Indian liefhebber en was tijdens de presentatie 
van de 2015 Indian Scout ook aanwezig

John Muroe, jawel zoon van de bekende Indian Scout wereldrecordhouder Burt Munroe,
 was ook bij de onthulling van de 2015 Indian Scout in Sturgis

De Scout, want het was al lang bekend in het geruchtencircuit dat dit het nieuwe Indian model zou worden, werd onthuld op de Wall of Death, waar de oude Scouts furore maakten en beroemd werden. Voor velen was het een verassing; na de oude stijl nieuwe Chief, bleek de Scout een zeer moderne fiets te zijn. Even wennen dus, maar respect en complimenten voor de ontwerpers die een motor hebben gemaakt die een heel eigen look en lijn heeft, een compleet nieuw motorblok, vloeistofgekoeld, met een inhoud van 1130cc dat bijna 100 pk levert en een koppel van 97.7 Nm heeft. De Scout heeft een koppeling die direct vanaf de krukas het vermogen via een zesbak aan het achterwiel levert. Indrukwekkend.
  


Het 60 graden V-twin blok is gebouwd met oog voor detail, en volgens ontwerper Richard Christoph, “Het moet vooral simpel en eerlijk ogen. Daarom hebben we bewust gekozen om geen nep koelvinnen en covers te gebruiken. De motor ziet eruit als ’I’m ready to go!’ ook bij stilstand.” Het frame is om het gewicht zo laag mogelijk te hoeden, van gegoten aluminium gietstukken. Uitdaging voor de ontwerpafdeling was de wens om het triangelvormige frame van de Scout in de het nieuwe frame te laten terugkomen, iets wat bereikt werd door onder andere de schokbrekers dusdanig te monteren dat de oude framecontouren weer zo herkenbaar terugkomen. De radiator is voor het blok geplaatst en maakt deel van het frame uit.De Scout werd in 1920 ontworpen omdat de meeste motoren toentertijd veel te groot waren, zo vertelt Indian. Er worden tijdens de perspresentatie veel vergelijkingen met de oude Scout gemaakt, traditie, geschiedenis en ‘heritage’ zijn bij oud en nieuw model in elkaar verweven, oog voor details en lijnen worden, net als bij de Chief, zoveel mogelijk benadrukt. Natuurlijk wordt ook een vergelijking met de huidige concurrentie gemaakt, waarbij vooral de H-D Sportster de meest directe tegenstander van de Scout lijkt te zijn. “Want al is de Scout iets duurder dan de Sportster, als je alle extra’s rekent die een Scout standaard heeft, is deze uiteindelijk goedkoper!” zegt Indian.   
De belangrijkste vraag is, hoe rijdt hij? De volgende morgen om zeven uur mag ik als eerste Europeaan plaatsnemen op een rode Scout. Een bijzonder moment en dan schiet er heel wat door je heen. Ooit mocht ik een keer op een Wall of Death Scout racen in Engeland, op Indians van Tony Leenes plaatsnemen en dan zit je opeens op een nieuwe motor met zo’n enorme rijke geschiedenis…
De motor voelt enorm licht aan, lijkt bescheiden van afmetingen als je er op zit en is, mede door de zithoogte van slechts 635mm, heel makkelijk te manoeuvreren. Licht brommend komt de Scout tot leven. De koppeling voelt goed en direct aan en met een licht klik staat ie in z’n eerste versnelling. Het grote  moment is aangebroken; rijden met de Scout die na (de oude Scouts werden gemaakt van 1920 tot 1949) zo’n 65 jaar weer herboren is. Indian heeft mooie routes uitgezet en onder een knalblauwe lucht rijden we eerst vanuit Sturgis naar Silver City. Een bochtige weg waar de Scout zich al gelijk thuis voelt. En waar niet, zo blijkt na de eerste kilometers. De enorme wendbaarheid, goede remmen, het lage gewicht, de fijne zitpositie, maar vooral het koppel en vermogen lopen dusdanig  mooi in elkaar over, dat een motor door Indian is gecreëerd die nagenoeg perfect is. 

Bij welk toerental dan ook, ongeacht welke versnelling je rijdt; de Scout reageert precies zoals je wilt op het gas; ‘smooth’ en met ongekende power gaat hij ervandoor. De Scout, die slechts 250 kilo weegt, (volgens Indian zo’n 20 kilo lichter dan de 1200C) brengt via een belt, door goed gekozen overbrengingsverhoudingen het vermogen naar het achterwiel en laat de rijder genieten van een krachtige acceleratie, zonder dat het voor onervaren rijder allemaal wat té ´wordt. Iets wat Indian zelf ook nastreefde bij de ontwikkeling, zij zeggen zelf: “Tot 5.000 tpm is de motor voor iedereen heel braaf en makkelijk te rijden. Heb je wat meer ervaring, trek ´m dan door en vanaf 5.000 tpm tot het rode gebied, dik door de 9.000 tpm, en ervaar een rush van vermogen die de Scout afgeeft!” En dat is precies wat de motor doet. Het maximale koppel van bijna 100 Nm wordt bereikt bij 5.900 tpm en gaat naadloos over in een mooi lineair oplopende vermogensafgifte tot het topvermogen van 100 pk bereikt wordt. Het schakelen gaat soepel en direct en wil je schakellui cruisen kan dat heel goed, wil je sportief lekker het vermogen benutten en vlot de bochten doorjagen, dan is het een genot om ‘m hoog in toeren te houden en veel te schakelen.  


Met 4 kleppen per cilinder, bovenliggende nokkenassen die door een ketting worden aangedreven en een boring x slag van 99.0 x 73.6mm lijkt het een hoogtoerig blok te zijn, maar zoals Indian keer op keer benadrukt, is het tot 5.000 tpm heel braaf en is er plenty koppel aanwezig om relaxt te kunnen toeren. In de praktijk blijkt dat daar geen woord van gelogen is! De zesbak brengt het vermogen via een onderhoudsvrije 141tands belt op het 16 inch achterwiel over.Erg goede voorrem

Het is een cruiser die iedereen zal bekoren, door iedereen heel makkelijk te rijden is en enorm veel mogelijkheden biedt. De zithouding is Amerikaans relaxt, met forward controls die voor elke gemiddelde rijder goed gepositioneerd zijn. De enkele voorrem met een 298 schijf en 2-zuigerklauw, is erg krachtig en het drukpunt is makkelijk te vinden. De achterrem, een 298mm schijf met enkele zuigerklauw heeft iets minder ‘bite’ maar doet z’n werk goed.  
Vreemd genoeg zit er geen ABS op de Scout, maar dat zal voor de Europese markt er zo goed als zeker binnen afzienbare tijd op komen. De wielbasis meet 1562mm (een Sportster 1200C is iets korter met 1520mm), de wielen zijn 16 inch gegoten exemplaren, met voor een 130 en achter een 150 band, die er mede voor zorgen dat de Scout goed wendbaar is.


Fijne zithouding


Het zadel voelt goed aan en is net als de andere Indian zadels, van echt leer gemaakt. Het stuur is laag en breed waardoor je goed controle over de motor hebt. De grote uitlaten met veel volume zijn nou eenmaal nodig voor de steeds strenger wordende emissie-eisen en om toch lekker veel vermogen te behouden. De grondspeling is voor een cruiser voldoende, al zal de echte sportieveling wel wat meer willen.De uiteindelijke conclusie is dat Indian (onder de vleugels van Polaris) een heel erg goede motor voor het middensegment heeft uitgebracht, die het H-D best wel eens moeilijk zou kunnen gaan maken. De Scout is toegankelijk voor alle rijders, mannen, vrouwen, ervaren en onervaren rijders, lange en kleine mensen. Het gemak waarmee je de Scout rijdt is verbluffend, het vermogen is zo goed doseerbaar en de wegligging en remmen dusdanig goed, dat het een allemansvriend is waar iedereen blij van wordt. Het zal spannend worden in de marktontwikkelingen, zoals het er nu naar uitziet concentreert H-D zich meer op de dikke toermodellen en ook bij Victory schijnt er niks op stapel te staan in deze klasse.De Scout zal eind van het jaar leverbaar zijn voor een zeer concurrerende prijs, in de USA voor slechts $10,999. Talloze accessoires zijn ook al door Indian voor de Scout leverbaar, zoals zadels, sturen, forward controls en hendels om ‘m geschikt te maken voor kleinere en grotere mensen, maar ook zaken als windschermen, tassen, tankpouches, duozadels en rugsteunen zijn verkrijgbaar.

Binnenkort het rijverslag van de 2015 Indian Scout 
in Bigtwin Magazine!

Technische gegevens Indian Scout 1130:

Motorblok

 Type: Vloeistofgekoelde V-Twin
 Inhoud: 1130cc / 69 cu in
Boring  x slag 99.0 x 73.6
Compressie: 9.5:1
Electronic Fuel Injection System: Closed loop fuel injection / 60 mm bore
Koppeling: Nat, meerplaten koppeling
Primaire overbrenging: Tandwiel met natte koppeling
Vermogen: 100 pk  (74.7 kW)
Koppel : 97.7 Nm bij 5900 tpm

Chassis

Voorvork/vering: Telescoop vork / 120 mm
Achtervering: Twee schokbrekers / 76 mm
Voorremt: Enkele schijf 298 mm met twee-zuigerklauw
Achterrem: Enkele schijf 298 mm met een-zuigerklauw
Band voor: 130/90-16 72H
Band achter: 150/80-16 71H
Wielen:Gegoten 16″ x 3.5″ voor en 16″ x 5″ achter
Uitlaatsysteem: Split dual uitlaat met crossover

Afmetingen:

Benzinetank: 3.3 gallons
Grondspeling: 135 mm
Hoogte: 1207 mm
Breedte: 880 mm
Rake/Trail: 29°
Zithoogte: 635 mm
Wielbasis: 1562 mm
Totale lengte: 2311 mm
Hellingshoek: 31 degrees
Max. toelaatbaar gewicht: 449 kg
Gewicht (lege tank / volle benzinetank): 244 kg / 253 kg

Elektriciteit: Meters, Digitale toerenteller, kilometerteller, trip teller, motor temperatuur, en  low fuel waarschuwingslicht
Verlichting: koplamp, achter- en remlicht, richtingaanwijzers, kentekenplaatverlichting, en snelheidsmeter en richtingaanwijzer lampjes.
            

No comments:

Post a Comment