Wednesday, 7 May 2014

Trailer Trash North: 'We zijn behandeld als criminelen'

Trailer Trash North: 'We zijn behandeld als criminelen'
6 mei 2014 - Zandvoort

De eerdere berichtgeving dat motorclub Trailer Trash Travellers de jassen niet wilde uitdoen voor de herdenking afgelopen zondag klopt volgens de secretaris van de club niet. "We wilden een statement maken tegenover de buitenwereld," vertelt de secretaris van de club."We heten Trailertrash Travellers omdat 90 procent van onze leden uit het woonwagenmilieu komt. In de tweede wereldoorlog zijn ook woonwagenbewoners, zigeuners, Roma en Sinti afgevoerd en afgeslacht. We wilden met de herdenkingsstoet in Zandvoort meelopen en respect tonen naar een ieder die het leven liet in de oorlog, maar vooral naar onze voorvaderen. Een aantal van onze leden heeft een opa en/of oma verloren."


Bij binnenkomst in Zandvoort ging het volgens de secretaris gelijk mis. "We werden omsingeld door de politie, kentekens werden genoteerd en onze gezichten werden op camerabeelden vastgelegd. De politie vertelde vriendelijk maar indringend dat wij niet mee mochten lopen. Op de vraag waarom niet kregen we geen antwoord. We wilden op geen enkele wijze de openbare orde verstoren; dat zou respectloos geweest zijn op herdenkingsavond."

De clubleden besloten daarop een drankje te pakken. Horecagelegenheden wilden de mannen wel toelaten, mits zij hun jacks (colors) zouden uittrekken. "Anders zouden zij de tent wel kunnen sluiten, zo was hen door de politie verteld," zegt de secretaris. "We zijn op vriendelijke wijze naar buiten gegaan, hebben daar besloten onze colors niet uit te doen. Dat is onze eer te na. We willen mensen niet bang maken, maar de jacks horen nou éénmaal bij onze levensstijl. Als een moslima met een hoofddoek een café inloopt vraag je ook niet of ze die alstublieft af wil doen voordat ze een koffie krijgt, is het niet?"

Overigens waren de clubleden wel bereid hun jassen uit te doen als zij in de herdenkingsstoet mochten meelopen.Teruggekomen bij hun motoren bleek dat er nog meer politie was gearriveerd. "Wij zijn als een stel criminelen door een peloton van de politie Zandvoort uit gedeporteerd. Wij hebben een beetje het gevoel, dat ons is hetzelfde gebeurd als wat er toen is gebeurd wat wij deze avond hadden willen herdenken." 

No comments:

Post a Comment