Monday, 19 May 2014

Gereden met de Harley-Davidson Street 750


 Harley-Davidson Street 750
Rijden met de nieuwe Harley-Davidson StreetIn een passende entourage, een oude fabriek bij de havens van Delft, 
wonen we de persintroductie bij van de H-D 750 Street.


Allereerst wordt bij de presentatie uitgelegd waarom en vooral voor de Street is ontworpen. Een filmpje maakt dat duidelijk; de jong volwassenen. De stadsgerichte jongere die wat nieuws wil, maar wat wel modern is en comfortabel hun lust naar avontuur kan vervullen. Er is door H-D goed 


geluisterd naar wat hun wensen waren, een vlotte, niet al te zware maar vooral wendbare motor, waarin nieuwe techniek met de zo iconische kenmerken van het Amerikaanse motormerk zijn opgenomen. 


H-D: ‘De Street is er voor een nieuwe generatie motorrijders’ En daarmee worden de stedelingen, de ‘Urban rijders’ bedoelt. De Street 750 heeft een nieuw, vloeistofgekoeld 60º vier kleppen per cilinder ‘Revolution X’ motorblok. Dat het vloeistofgekoeld is, is vooral om de warmte gelijkmatig te houden en te voorkomen dat de rijder bij elk stoplicht de hitte van het blok voelt. Het blok is specifiek ontwikkeld voor vaak optrekken en remmen in druk (stads)verkeer, en heeft een directe gasrespons om vlot rijden in de drukke stad mogelijk te maken.Het frame is ook helemaal nieuw ontworpen, het is slank en geschikt voor het maken van korte bochten en de zithoogte is met 610mm erg laag. Achter is een 15 inch, voor een 17 inch wiel met eromheen speciaal voor dit model ontwikkelde Michelin Scorcher banden.De Street 750 maakt, net als de 500 Street, deel uit van de Dark Custom serie. H-D heeft bij de ontwikkeling goed naar haar klanten geluisterd, zo zijn er verschillende dingen anders dan anders, neem bijvoorbeeld iets kleins als de richtingaanwijzerschakelaar, bij alle H-D’s waren dat twee afzonderlijke schakelaars die links en rechts op het stuur zaten, bij de Street is dat (net als bijna elke Japanse motor) een schakelaar op het linker handvat die zeer eenvoudig met je duim te bedienen is, maar helaas niet van de handige automatische afslag is voorzien, dus niet vergeten uit te zetten na elke bocht. 


H-D laat aan de hand van wat beelden zien dat de Street in diverse stijlen te customizen is, van Pro Street racy stijl tot bobberachtige maar ook een ‘garage style’ Street met hoog stuur ziet er zeker niet verkeerd uit. Steven Frölich, marketingmanager van Harley-Davidson vertelt tenslotte dat er speciaal voor de Street al ruim 50 accessoires verkrijgbaar zijn, maar dat uit het Multi Fit assortiment ruim 100 artikelen op de Street passen, dus er is al voldoende materiaal om je Street te customizen!De motoren staan al klaar en na de presentatie gaan we rijden. De zon schijnt en ik mag ook gelijk de nieuwste all-in-one helm van H-D uitproberen. Daarover later meer, nu eerst alle aandacht op de 750! Het contactslot zit versstopt tussen de risers, maar is goed toegankelijk. De enkele teller, een snelheisdsmeter, is op het stuur gemonteerd is goed afleesbaar. Hij start vlot en reageert heel direct op het gas, waarbij een mooie rochelende brom uit de dikke twee-in-één uitlaat klinkt. Een lekker rauw, goed in het gehoor liggende sound, die prima bij de Street past en stukken minder smooth en Japans klinkt dan verwacht. 
Door de stralende zon rijdend, de staff van H-D een leuke toer door het pittoreske Delft uitgezet, komen we op verschillende types wegen en de mooiste plaatsen. In het centrum wordt het eerste stuk van de rit gereden, waarbij typerend ‘Urban’ plekken gebruikt worden om wat foto’s te schieten. De Street reageert inderdaad erg direct op het gas, iets té direct soms, zeker omdat de 750 ook nog eens heel erg kort gegeared is. En dat vind ik in de stad, waarvoor deze motor nou juist speciaal ontworpen is, soms wat erg zenuwachtig rijden. Je blijft op en neer schakelen door de zesbak, vooral de eerste vier versnellingen, waarbij bovendien het schakelen met een erg lange slag daar zeker ook niet toe uitnodigt. Het doet me zelfs een beetje denken aan de oude Honda CB400 die, net als de Street voorzien van ‘n zesbak, ook continue op en neer geschakeld moest worden.
De grondspeling is niet overdreven groot maar ruim voldoende om je in de stad vlot door de bochten te kunnen sleuren. Op de grote weg gaan de teugels even los en boven de 120 wordt de Street en beetje ´zoekerig´ maar niet hinderlijk. Dat zal een kwestie zijn van de vering instellen. De Street heeft een wielbasis van zo’n 1511mm. De remmerij, met een schijf voor en achter, is prima en voldoet gewoon goed. Je zit erg laag boven de grond, slechts 610mm. Het stuur ligt goed in de hand en met het Dyna look-a-like kuipje en de gaitors om de voorvork heeft de motor diverse invloeden zien, het kuipje van de Dyna, het silhouet van de tank is nog steeds herkenbaar als het ´Teardrop´ benzinetankdesign zoals de eerste Knuckleheads dat hadden en de achterkant is gestileerd á la de Café Racer uit ´77.  De Street is vermoedelijk rond september leverbaar en zal tegen de 9000,- euro gaan kosten. De Street 750 is een geslaagde combinatie van H-D looks & styling, met een modern motorblok en duidelijk bedoeld voor de jongere rijders. Op ’n paar minpunten na zoals het schakelen beviel de motor erg goed en we hopen de Street 750 binnenkort met een lange test uitgebreid aan de tand  te kunnen voelen. Foto's: Onno "Berserk" Wieringa, Rijfoto's H-D / Mike van Cleven Kleding;
Helm H-D, Jack: H-D FXRG, Broek: King Kerosin, kevlar, schoenen: Mountain Peaks


No comments:

Post a Comment