Monday, 12 May 2014

Exclusieve rijtest van de elektrische motor Sora.

De Lito Sora als eerste in Europa gereden.
 Een exclusieve rijtest van de elektrische motor Sora.
De Hemel op Aarde?

 ‘Feel like you're flying on the Road’

Als eerste Europeaan mag ik een stuk rijden met de nieuwste Sora, Lito is een Canadees merk motorfietsen wat de Sora als nieuwste model inzet op de groene markt. Volledig elektrisch en er zijn momenteel slechts twee exemplaren in Europa, eentje is voor de keuring in Duitsland, de andere staat onder mijn kont.


Ik ben voor deze exclusieve persintroductie uitgenodigd door Marchel Bulthuis, eigenaar van Electric Motorcycles, die onder zijn bedrijfsnaam diverse merken volledig elektrische motorfietsen in de Benelux importeert. Hij wordt vandaag bijgestaan door Rob Heijtink, de man


 die alles weet van groene vervoersmiddelen, en dan vooral de subsidies en belastingvoordelen ervan.Na de introductiefilm wordt het duidelijk, er staat beneden een coole fiets te wachten, maar erop rijden is, tot onze grote teleurstelling en tegen alle hoop in, helaas ‘Nicht im Frage’ aldus de importeur voor Europa, Matthias Schmidt / MMS-Concept, die speciaal vandaag uit Duitsland is gekomen om tekst en uitleg te geven over de Sora. De regen valt met bakken uit de lucht en ook het rijden met de andere modellen elektrische motoren zoals de Brammo Empulse en Enertia zal niet veel worden. Niet omdat ze niet tegen regen kunnen, maar het terrein is drijfnat, spekglad en er liggen nog veel bouwmaterialen. Maar ook verzekeringtechnisch is het een groot probleem om met de enige Sora te kunnen rijden, zo leggen Matthias en Marchel uit. We zijn bij de DRU, in Ulft, waar een oud fabrieksterrein gerenoveerd wordt. We hebben na de technische uitlag van diverse elektrische motoren en de nodige koffie de camera’s ter hand genomen en lopen over het DRU terrein waar in een mooie setting een rij volwassen, elektrische motoren staat te wachten.

Brammo 'Empulse'

Tacita


Naast de Brammo modellen staan er ook een paar mooi gestylde Tacita’s, een nieuw Italiaans merk wat elektrische enduro en crossmotoren fabriceert. Heel leuke motoren met een cool ontwerp, waarop we straks in de regen op een crossterrein nabij mogen spelen. Maar eerst wachten we vol spanning wat er onder de Sora cover vandaan komt.
Matthias haalt de cover eraf en we kijken naar een dikke, wat onconventionele motor. Een brute cruiser, die ook wat Superbike en Café Racer styling in zich heeft. De manier waarop het, elektrisch verstelbare, zadel en de rest van de motor gestileerd zijn, doen in de verte denken aan de Hell Cat van Confederate Bikes. Maar hier hangt onder het aluminium frame een groot 12 kWh lithium-polymer accupak en een dikke 42kWh elektromotor, wat tegenwoordig ‘Energy Module’ heet, die ruim 90 Nm levert. Op deze accu kan je zo’n 200 km rijden, de Energy Module zou wat levensduur betreft de motorfiets zelf moeten overleven.


De aandrijving gaat door middel van een  CVT transmissie en resulteert in een 0-100km/u acceleratie 4.8 sec. met een topsnelheid van bijna 200. Zonder te hoeven schakelen! In het futuristische dashboard wat in de cover bovenop het frame is geïntegreerd is te zien wat de Lito allemaal voor mogelijkheden biedt, zoals een GPS systeem, wat zelf uitrekent hoe ver de range is van de motor en of je de beoogde bestemming haalt zonder te hoeven bijladen. Het gepatenteerde ‘Energy Self-Regulation System is heel bijzonder. Met het ‘Safe Range  System’ is het mogelijk om je bestemming in te geven, en vanaf het begin tot de eindbestemming zal de Lito Sora uitrekenen hoeveel energie beschikbaar is. Het controleert de beschikbare kracht aan het achterwiel om er zeker van te zijn dat je je eindbestemming ook echt haalt. Je hoeft je dus nooit zorgen te maken onderweg of je accu wel genoeg power heeft.Het regent steeds harder en een koude gure wind drijft nog meer donkere wolken over het land. Het is half mei, het moet potjandriedubbeltjes toch voorjaar zijn! Daarom hebben we meer tijd om over de Sora, wat in het Japans ‘Hemel’ betekent, te praten en ik wordt, ondanks dat ik een echt verbrandingsmotorfreak ben, toch steeds enthousiaster. Vooral het feit dat al het beschikbare vermogen al vanaf nul volop geleverd wordt, spreekt mij erg aan. Accelereren is zo’n heerlijk gevoel… Ik kijk Matthias aan en vraag ‘m voor de tigste keer of ik dan niet een klein stukje in de straat mag rijden als het straks even droog is. Na lang twijfelen, en mijn gezeur duidelijk spuugzat te zijn, krijg ik toestemming! Maar wel op eigen risico, “als je ‘m neerlegt, ben je de gelijk de eigenaar van een bijna 50.000 euro kostende motor, bromt Matthias. Oeps, dat is even slikken… En een burnout maken? Met een veelzeggend gebaar van de vinger langs de hals halen is dat ook dus een no-no.

Het geluk is met de dommen, zo wordt bewezen als het even opklaart. Ik zet gauw m’n Arai op mijn bolletje, doe m’n Kevlar jeans aan en leren FXRG jack en sta grijnzend klaar bij de Sora voordat Matthias alsnog nee kan zeggen. Ik druk ‘m mijn camera in de handen en stap na een korte uitleg op de Sora op. Wel een beetje nerveus, moet ik eerlijk bekennen. Ik heb al eerder met veel plezier elektrische motoren van Brammo gereden, maar om nou de eerste te zijn die in Europa met een Sora mag rijden die liefst vijftig ruggen kost, is toch een bijzonder moment!
Het rijden gaat net als met een conventionele motor, stroom geven doe je met de gashendel, of is ’t gas geven met de stroomhendel? En met de modus in een relaxte stand voor de zekerheid, (op ’t touch screen dashboard kan ik naar keuze Performance, Normal of Safe Range instellen) draai ik voorzichtig aan het gashendel. De power komt mooi geleidelijk in, hoe meer gas, hoe sneller je gaat. Alleen heb je nu geen gedoe met ontkoppelen en schakelen, maar gewoon opendraaien en gaan! De straat is veel te kort, ik pik een klein stukje om de hoek erbij. En dan keren. Met een stuuruitslag van bijna niks, is dat met de 260 kilo wegende Sora niet iets wat je vaak moet doen. Rijden, maar nu wat harder, de snelheidsmeter wijst na luttele seconden al dik 100 km/u aan. Het blok is krachtiger en sneller dan ik verwacht had. De zithouding is licht actief, je hangt iets naar voren en het zadel is met een simpele druk op de knop traploos instelbaar van 750 tot 850mm hoogte.  

Gáán met de Sora!

“Nog één keertje?” Ja, we gaan ervoor. Het terrein af en een rustige weg opzoekend, denk ik, ‘Nu of nooit!’ Gáán met het gashendel vol open. Ik wordt als aan een katapult gelanceerd, moet het stuur echt stevig met beide handen vasthouden en m’n benen tegen de motor klemmen om er niet af te schieten. Wow, wat ’n power, wat ’n acceleratie! De adem wordt me ontnomen en de wijzer geeft hoogst illegale waardes aan. Zonder een snerpende uitlaat en zwiepende toerenteller voor je neus is het slechts de fluitende wind die verraadt hoe hard je gaat, bedrieglijk hard! Het beest moet na deze acceleratie powerrush weer op tijd tot stoppen gemaand worden en dat gaat verbazingwekkend snel. Want niet alleen beschikt de Sora over een zeer modern en perfect remsysteem, ook is ie voorzien van een regeneratief remsysteem, wat in het kort betekent dat alle beschikbare energie tijdens het remmen weer wordt opgeslagen in de accu’s. Je merkt met gas terugnemen dat de motor ook daadwerkelijk afremt op de motor, waardoor je remweg korter wordt en er meer energie overblijft en je range groter wordt.

Matthias laat zien hoe het zadel elektrisch instelbaar isZowel de voor- en achtervering zijn instelbaar en de hoogte van het solozadel is met een simpele schakelaar in te stellen, ook tijdens het rijden. De motor loopt en rijdt soepel, de wegligging is goed en trillingen zijn er niet of nauwelijks. Een sonore uitlaatbrom is er niet, wel een raketachtige fluit als de Sora haar power op het asfalt afgeeft. Bochten rijden vergt wel even gewenning, je wilt onbewust voor de bocht toch terugschakelen om de motor vervolgens de bocht uit te accelereren, maar dat gaat dus niet. Rustig op de motor remmen voor je de bocht induikt en dan weer het gas erop, het gaat steeds beter naarmate de tijd verstrijkt. En dat gaat sneller dan gedacht en met gezwinde spoed scheur ik terug.

Onder de cover aansluiting voor het laden, 
een12V plug en bergruimte

Touch screen met veel instelmogelijkheden en informatie

Tijd om alle technische, elektronische communicatiemiddelen en alles wat er verder aan techniek en in te stellen op de Sora te zien, ontdenken en te gebruiken is, heb ik helaas niet. Dat gaan we een andere keer doen, als het nou wel ’s mooi weer is!  

  
Is de Sora nou werkelijk de Hemel op Aarde? Geen idee, de motor heeft een enorme acceleratie, een goed rijwielgedeelte en rijdt en remt fijn. Het uiterlijk is in elk geval stukken beter, mooier dan vele andere elektrische motoren. Maar de prijs… De prijs is fors, maar je moet je wel bedenken dat je per jaar algauw zo’n 1000,- euro aan brandstofkosten bespaart, er geen of nauwelijks onderhoud is en geen reparatiekosten. De verbrandingsmotor is nou eenmaal aan het uitsterven, we moeten vooruit leren kijken en dan zijn motoren als deze de toekomst. Al zal het nog een lange gewenningsreis worden!

           
The essence of design

“The revolutionary SORA features the best design elements of Bobber and Café Racer/Street Fighter bikes, combined in one innovative, zero-compromise electric superbike. The Bobber influence can be seen in the rear fender that is fixed to the wheel, while the Street Fighter influence can be seen in the dynamics of the front of the bike. The result? A unique style of motorcycle that is part custom, part sport bike — combined in one supermachine,” aldus ontwerper  Jean-Pierre Legris uit Quebec, Canada, waar de Lito motorfietsen sinds 2009 worden gemaakt.
 “A unique eye catching design. Once you see people reaction on the road, you will understand you are not riding a typical motorcycle, you are in a class of your own. “          


Marchel Bulthuis, Electric Motorcycles

 Meer info over de Brammo, Tacita en de Sora elektrische motorfietsen bij Electric Motorcycles
www.electricmotorcycles.nl 

Electric Motorcycles Nederland
Molenstraat 23
9967 SL Eenrum
Tel +31(0)854016222
info@electricmotorcycles.nl
http://www.electric-motorcycles.nl

Met dank aan Peter Aansorgh voor de rijfoto's

Techniche gegevens

De Sora is met state-of-the-art technology ontworpen en gemaakt met de hoogste kwaliteit onderdelen. Daarmee is de Sora een prestatie op gebied van van motorfiets engineering.

Chassis

Chassis
Lightweight aluminum 6061-T6

Wheelbase
1498 mm (59.0 in.)

Front suspension
43 mm inverted cartridge fork.
Fully adjustable

Front wheel travel
125 mm

Rear suspension
Elka suspension fully adjustable preload. Aluminum swingarm

Rear wheel travel
127 mm

Tires
Front: 120/70 ZR17
Rear: 180/55 ZR17

Wheels
6-spoke lightweight machined aluminum
 Front: 3.50 x 17"
 Rear: 5.50 x 17"

Front brake
Dual semi-floating 310 mm petal discs, radial-mount opposed 4-piston calipers 2-pad

Rear brake
Single 250 mm petal disc,
opposed 2-piston caliper

Rake
25.0°

Weight
260 kg (573.2 lbs.)

Seat Height
Adjustable electric seat from 750 to 850mm (29.5 to 33.5 in.)


POWERTRAIN

Motor
Liquid-cooled 3-phase AC induction

Transmissions
Belt final drive and CVT transmission

Torque
Crank: 90 Nm (66.37 ft-lb, 0-6000rpm)

SORA top speed
190 km/h (118 mph)

Energy storage

12 kWh lithium-polymer battery modules with integrated Battery Management System, on-board charge, J1772 compatible

Power Control

LITO advanced software,integrated computer, regenerative braking, 3 control modes (performance, normal, safe range)

Recharge Time
Approximately 9 hours

Instrumentation

Digital unit with displays for:
 speedometer, battery charge level and
 warning lights
 5.7in. LCD with touch screen:
 GPS and LITO's application
 USB port

Range

City 200 km, highway: more than 100 km

No comments:

Post a Comment