Tuesday, 6 May 2014

'Burgemeesters schieten door tegen motorclubs'


'Burgemeesters schieten door tegen motorclubs'

Burgemeesters begeven zich juridisch op glad ijs in hun maatregelen tegen motorclubs. Burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Bernt Schneiders (PvdA) vindt het begrijpelijk dat motorrijders klagen over criminalisering door politici en bestuurders. Dat zegt Schneiders maandag in NRC Handelsblad.

Schneiders reageert hiermee op de reeks afgelaste motorevenementen en andere maatregelen die burgemeesters de afgelopen weken namen omdat er angst bestond voor een gewelddadige confrontatie tussen clubs als Bandidos en Hells Angels. Vorige week klaagde Veterans MC minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan wegens smaad.

"Ik heb wel enig gevoel voor de kritiek dat allerlei activiteiten van motorclubs op één hoop worden gegooid", zegt Schneiders. "Niet elke motorrijder is een crimineel. Burgemeesters moeten de proportionaliteit in acht blijven nemen, en de regels van de rechtsstaat netjes uitvoeren."

Tilburg is een voorbeeld van een stad die zich 'op juridisch glad ijs' begeeft, zegt Schneiders tegen de krant. Burgemeester Peter Noordanus (PvdA) verbood onlangs het dragen van jacks met insignes van clubs als Satudarah. Ook kondigde hij een samenscholingsverbod af. "De burgemeester kan daar juridische problemen mee krijgen", zegt Schneiders.

Hij waarschuwt voor onduidelijkheid, waarbij in de ene gemeente meer mag dan in de andere. Soms fluit een rechter de burgemeester terug, zoals in Helmond, waar een motorevenement toch mocht doorgaan van de rechter. Bovendien zou Opstelten meer duidelijkheid moeten geven over wat wel en niet kan, vindt Schneiders.

Het ministerie stelt in de krant opnieuw dat Opstelten niets heeft tegen motorrijders in het algemeen, maar dat crimineel gedrag niet wordt getolereerd. In 2012 schreef de bewindsman aan de Tweede Kamer dat de lokale overheid enkele instrumenten heeft om clubs aan te pakken. Een belangrijk punt daarbij zijn wetten om zogeheten vrijplaatsen aan te pakken, waar clubs relatief ongezien hun gang kunnen gaan.

(Bron: Nieuws.nl)

No comments:

Post a Comment