Monday, 12 May 2014

Bikers Protestrit 'Join the Caravan' - Amsterdam

Tekst & fotografie Onno “Berserk” Wieringa en ’13-Crew’

Join the Caravan - Amsterdam

Met een erg kritische blik kijk ik terug op deze dag, deze Join the Caravan protestrit om Nederland duidelijk te maken dat niet elke motorrijder crimineel is, ongeacht merk of type motor, of er nou wel of geen colors gedragen worden.


Kritisch en teleurgesteld, het laatste vooral omdat er zo weinig motorrijders op kwamen dagen. Want op alle bullshit social media afgaande, zouden er duizenden motorrijders komen. In Amsterdam werden het zo’n driehonderd, in Eindhoven gelukkig een stuk meer, 1200. Veel te weinig. En waar waren alle andere motorrijders? Afgeschrikt door wat regen? Bang om hun motor te moeten poetsen? En waar waren de vertegenwoordigers van alle belangenorganisaties die het zo goed weten te vertellen dat niet alle motorrijders over één kam gescheerd mogen worden? En alle media, die in ‘Open brieven’ hun ongenoegen uiten, maar verder niet schijnen te durven komen? En waar waren alle standhouders, die jammerend verkondigen dat hun handel stuk gaat, ze het hoofd niet meer boven water kunnen houden? Konden zij niet massaal komen om de rijders een hart onder de riem te steken? En hetzelfde voor de horeca-uitbaters, nog niet een kwam op het idee om iets terug te doen met de duizenden en duizenden verdiende euro’s van evenementen. Ze hadden een pot koffie voor de tot op het bot verkleumde en zeiknatte rijders kunnen neerzetten, als teken van dank voor de enorme omzetwinsten die afgelopen jaren op alle Harleydagen binnengeharkt zijn. Ik spreek nu over de rit van Amsterdam, maar van de rijders die Eindhoven deden, hoorde ik niet dat ook maar één van genoemde personen ook daar is geweest.


Trots ben ik wel dat we door de stromende regen met dik 1500 motorrijders saamhorigheid op wielen toonden. Door de stromende, ijskoude regen. En 1500 is best veel, maar het hadden er minstens 15000 moeten zijn. Veel, heel veel motorrijders zijn dus schijnheilige mietjes, bang voor regen, of voor eventuele gevolgen, want de media en justitie leggen behoorlijk druk op alles en iedereen die motor rijdt, zelfs op mensen die bevriend zijn met motorrijders. En er zijn 680.000 die een motor hebben, en ruim 1.250000 mensen in Nederland hebben hun motorrijbewijs.  Dat is de conclusie.
 Maar heeft de Join the Caravan actie geholpen? Ik denk van wel. Er wordt over gesproken, het kwam zelfs redelijk positief in de verslaggeving van diverse media en hopelijk gaan de mensen nadenken. De Join the Caravan rit zelf werd door de mensen die motoren mooi vinden enthousiast toegezwaaid, maar ik zag ook de bekende zure gezichten van mensen met hun bekende veroordelende blik, zo van ‘nou moet ik ook nog wachten op dat tuig wat met de lange Join the Caravan stoet voorrang neemt.’


Vanuit Amsterdam Noord, waar de plaatselijke Avia als verzamelpunt en schuilplaats tegen de regen fungeerde, trekt de stoet door de stromende regen door Landsmeer, via Purmerend, de Beemster door, over kleine wegen naar De Rijp. Onderweg staan mensen ons enthousiast aan te moedigen, een fantastisch gevoel! Een groot aantal leden van Satudarah MC rijdt ook mee, dat wordt door de aanwezigen extra gewaardeerd. De HOG is goed vertegenwoordigd, jammer dat er verder geen grote clubs of MC leden meereden. De regen valt steeds harder en het water staat op de camera’s en loopt over de lenzen. Dat worden ‘blurry’ foto’s… Opvallend veel Japanse motoren en niet-custombikes rijdt mee. Een man en vrouw op Suzuki Intruders verontschuldigen en zeggen “Sorry, we hebben geen Harley maar we wilden per sé meerijden!” Wat nou verontschuldigen, dat is onzin! Niet iedereen rijdt H-D, het gaat om het rijden! We zijn er juist trots op dat mensen zoals zij ook vandaag meerijden, want nu zijn het de Harleymeetings die worden afgelast, maar wees niet verbaasd als straks ook andere merken en meetings aan de beurt zijn! We moeten elkaar als motorrijders helpen en steunen, ongeacht merk of type motor. Een welgemeend compliment aan de politie die ons op perfecte manier begeleidt en door het drukke verkeer loodst. Ze mogen geen mening geven, maar sommige gezichten spreken boekdelen en laat zien dat zij het volledig eens zijn met de Join the Caravan rit.


Het Join the Caravan protest was te klein om indruk op de hele bevolking en onze politici te maken. Hoe gaat het nu verder? Blijven wij dit tolereren?  Natuurlijk niet. We gaan door, al moet het hard op hard. Want op een gegeven moment zal onze Ivo misschien zelfs zijn zin krijgen, en gaan we ons allemaal crimineel gedragen, omdat we toch al jaren zo bestempeld worden. Waarom is er nog nooit, in ook maar een enkele krant, objectieve en eerlijke berichtgeving gepubliceerd? Uit angst? Voor hun baantjes, voor subsidies of domweg onwetendheid? Terwijl Nederland weer met het verplichte flesje bier en zakje chips truttig op de bank voetballen zit te kijken, waar een ongehoord grote vernielzucht tot en met plunderen aan toe de norm schijnt te zijn, dagelijks gewonden vallen, zelfs doden. Maar motorrijders krijgen een samenscholingsverbod, mogen geen herkenbare kleding meer dragen en worden steeds vaker onterecht aangehouden met zielige controles.
Zal het zover komen dat het niet meer is toegestaan om voetbalkleding te dragen, een samenscholingsverbod voor ‘voetbalsupporters’ uit te vaarden en, laten we het hopen, voetbalwedstrijden te verbieden? Vuurwerk mag alleen met oud en nieuw worden afgestoken, maar trots melden clubs en NOS dat er bij het binnenhalen van de spelers door fans vuurwerk werd afgestoken, ondertussen mensen intimiderend en slopend door het centrum van hun stad lopend. De politie, je raadt het al, staat er lachend naar te kijken. En zo kunnen we uren doorgaan. Maar Harleydagen verbieden we. Miljarden zijn uitgegeven om MC’s te onderzoeken, met geen of nauwelijks resultaat. Om andere enorme miskleunen van justitie, belastingdienst en andere overheidsinstanties te verdoezelen. En als dat niet lukt, dachten ze, dan pakken we toch met gefingeerde cijfers en statistieken alle motorrijders maar aan? Hoe reageert de ‘gewone man, in zijn autootje hierop? Krijgen zij voortaan bonuspunten als zij een ‘criminele’ motorrijder van de weg rijden? Wordt het een soort vrijbrief om motorrijders niet meer als volwaardig weggebruiker, of nog erger, volwaardige burger te zien?

Uiteindelijk komt het allemaal terug op één woord: vrijheid. En vrijheid is iets gevaarlijks. Het zit namelijk ín je. En daar zijn heel veel mensen bang voor. Want het betekend zélf beslissingen nemen, zélf nadenken. En dat heeft de overheid door ons jarenlang slim te hersenspoelen en de media precies te laten schrijven wat zij willen, bij de meeste mensen tenietgedaan. Want kennen we niet zat mannen die trots vertellen dat ze blij zijn met hun baas met negen-tot-vijf baantje, blij zijn als ze thuiskomen en het eten klaarstaat en moeder-de-vrouw degene is die thuis alles regelt en beslist?! Op die manier heb je geen enkele verantwoording, hoef je niks te beslissen en dus heb je een lekker makkelijk, simpel leven. Maar de meeste motorrijders denken daar anders over, godzijdank! Vrijheid, de wind op je kop en ongedwongen genieten van het moois wat het leven te bieden heeft, samen rijden, naar een leuke meeting gaan waar gelijkgestemden komen zoals Harleydagen en soms alleen een stuk rijden om de natuur te voelen, te ruiken en het buitenzijn te beleven zoals alleen de belevenis van op een motor mogelijk is. Vrijheid zit in je kop, zelf je verantwoording nemen en zelf nadenken en beslissen en nieuwe avonturen en wegen tegemoet rijden. Motorrijden is een emotie, een drang naar vrijheid. Maar Ivo Opstelten en consorten hebben bepaald dat dat niet meer mag. Over my dead body. Het is een schrikbarende en voor velen een schokkende vergelijking, maar begon het zo’n tachtig jaar geleden niet ook zo bij onze oosterburen? Want als de motorrijders weg zijn gejaagd, welke groep is dan aan de beurt? We blijven protesteren, en met veel dank aan de jongens die zich zo enorm hebben ingezet om de protestrit “Join the Caravan’ te organiseren; ROTS, Hellfire, Angry Birds en de vele anderen, hartelijk bedankt!


Kan je zelf wat doen? Ja natuurlijk. Pak zoveel mogelijk de motor. Maak geen overdadige herrie, maar geef ´s een auto of andere weggebruiker voorrang als ze dat niet hebben. Laat je van de positieve, goede kant zien. Kijk vrolijk in plaats van de norse, stoere bikerlook. Lach ´s naar een automobilist en zwaai ´s naar z´n kinderen. En rijd volgende keer wel mee, samen kunnen we hopelijk het tij nog keren, Join the Caravan!


 Excuses voor de slechte, natte foto's. 
Zoveel regen kan een camera niet verdragen.
Marr wil je alle 245 'natte' foto's die we bij Join the Caravan Amsterdam gemaakt hebben, kijk dan op www.madnessphotography.eu bij Photo Galleries 2014 
Of klik HIER

No comments:

Post a Comment