Tuesday, 6 May 2014

‘80% crimineel is nog weinig’

‘80% crimineel is nog weinig’

Robert van den Bout, 6 mei 2014
‘80% crimineel is nog weinig’


Mijn leraar economie zei altijd als we statistieken behandelde: “Je hebt leugens, nog grotere leugens…en dan heb je statistieken!” Zo blijkt uit statistieken die voortkomen uit een onderzoek dat is gedaan onder 601 motorclubleden die al bij de politie bekend waren, dat 80% van deze bikers crimineel is (!?).

Dat is dan toch weinig? Want als je bekend staat bij de politie betekent dat toch (héél) vaak dat je reeds in aanraking bent geweest met die gasten!? Da’s hetzelfde als een supermarkt die statistische gegevens publiceert van het gedeelte van zijn klanten dat wel eens boodschappen doet! Ik snap dus niet dat de uitkomst niet meer richting de 100% is!?

Nu is dat allemaal niet zo ernstig, want er zijn meerdere instanties die zulke marketingtechnische rekentrucjes uithalen. Het wordt wel ernstig als zo’n statistisch ‘onzin-onderzoek’ resulteert in zoiets als samenscholingsverboden en zelfs dat je in bepaalde gebieden geen uiting meer mag geven aan je liefde voor een club.

Zo mag je in Tilburg geen terrasje meer pikken als je lid bent van een motorclub. Eerst was er een uitgaansverbod voor deze gasten tussen 22.00 uur en 6.00 uur, maar dat was een vergissing…gaf degene die hier verantwoordelijk voor is even later weer aan. Het was 24/7, dus 24 uur per dag (!?), maar dat hadden die domme bikers verkeerd begrepen. Want die hadden er in eerste instantie zelfs mee ingestemd om dan maar niet tussen 22.00 uur en 6.00 uur in desbetreffende horecagelegenheden te verschijnen. Echt!

Ik krijg toch een beetje dat gevoel van die vinger en dan die hele hand. Maar oké, dat verbod is er nu voorlopig. Hoe ga je dat als overheid, maar zeker als horecaondernemer handhaven?
Daar komt ie (letterlijke tekst van de gemeente Tilburg)… ‘Ondernemers die weigeren mee te werken kunnen 'extra controles' verwachten van de gemeente en de politie. Wie wel meewerkt, kan op bescherming rekenen.’
Is dit niet een heel sterk gevalletje van die pot en die ketel?!

Nu heeft een ieder zijn eigen waarheid en natuurlijk zijn er criminele motorclubleden, maar de overheid discrimineert ook clubleden zonder aanzien des persoons. Is elke biker een criminele motorduivel die in dubieuze handel zit of een ‘outlaw’ met een passie voor motoren en een onwrikbaar gevoel voor familie, saamhorigheid en respect? Iedereen zal nog steeds op zijn eigen voorkeur moeten afgaan.

Laat iedereen op 10 mei zijn voorkeur bepalen door met ons in gesprek te gaan en laten wij iedereen op onze respectvolle manier te woord staan. En dan is het oordeel en de interpretatie aan iedereen die wij spreken. En misschien zullen ze het geluid van de motoren als de Caravan langskomt deze keer niet ervaren als ‘teringherrie’, maar hopelijk zullen ze het zien (én horen) als een symfonie van broederschap. 

Dit stuk is mijn dank aan Jos en zijn ROTS-brothers en om mijn broeders én zusters van Join the Caravan een hart onder de riem te steken. Geweldig initiatief…Ride on, Caravan!

“I’m not interested in competing with anyone…I hope we all make it!”

Love & Respect, De Nieuwe Dominee, Demons MC.


No comments:

Post a Comment