Wednesday, 16 October 2013

Erik Buell Racing onthult de EBR 1190RX

Erik Buell Racing (EBR) onthulde vandaag zijn nieuwste sportmotor, de EBR 1190RX


ORLANDO, Florida – Na maanden van speculatie door motordealers, media en liefhebbers van sportmotoren heeft Erik Buell Racing (EBR) vandaag zijn nieuwste sportmotor, de EBR 1190RX, onthuld op de American International Motorcycle Exposition (AIMExpo) in Orlando.Hoewel de nieuwe, straatlegale high-performance motorfiets een rechtstreekse afstammeling is van EBR’s 1190RS Super Bike limited edition racemotor, beschikt de 1190RX over tal van nieuwe features die hem in het competitieve segment van de sportmotoren zeer concurrerend maken. Opvallend is dat de nieuwe motorfiets slechts 190 kg weegt, maar tegelijkertijd 185pk en een koppel van 138 Nm put uit zijn ET-V2 1.190cc V-Twin. Maar weinig, of wellichts zelfs geen enkele, productiemotorfietsen hebben dit maximumkoppel ooit gerealiseerd. De brede koppelkromme van de 1190RX verzekert berijders ervan dat overvloedig vermogen in elke versnelling voorhanden is en de 21 standen van het tractiecontrolesysteem zorgen ervoor dat dat vermogen onder alle omstandigheden door de bestuurder beteugeld kan worden. Naast die brede koppelkromme levert de nieuwe krachtbron een gecombineerd verbruik (snelweg/stad) van 1 liter op 17 kilometer. Bovendien bedraagt de uitstoot van schadelijke stoffen slechts 25% van wat volgens de U.S. Environmental Protection Agency (EPA) normen is toegestaan en ligt de uitstoot van koolmonoxide op slechts 6% van de norm van de Amerikaanse federale regelgeving.


Het baanbrekende ontwerp van de motor en EBR’s op de racerij geïnspireerde handlingprestaties worden gecombineerd met een compleet nieuwe styling en wetenschappelijk bepaalde aerodynamica waarmee de 1190RX een serieuze tegenstrever is voor de prestaties en driveability van welke superbike van willekeurig welke fabrikant wereldwijd dan ook. Het multifunctionele digitale instrumentencluster biedt de berijder de mogelijkheid om de prestatiesettings naar wens te beïnvloeden, waaronder de tractiecontrole, en voorziet in tal van andere functies, waaronder prestatiedata op het circuit, service intervallen en systeemdiagnose.

Wellicht het meest verrassende element tijdens de onthulling en de persconferentie was wel de prijs van de 1190RX. Het nieuwe model wordt in Amerika leverbaar voor slechts $18.995,-.De EBR 1190RX wordt geproduceerd in EBR’s fabriek in het Amerikaanse East Troy (Wisconsin), waar de engineering- en productiekennis van EBR worden gecombineerd met specialistische onderdelen van wereldwijd toonaangevende leveranciers. De officiële productiestart  staat gepland voor begin december 2013.
EBR Europe

Tegelijk met de introductie van de 1190RX in de VS heeft Erik Buell Racing aangekondigd dat het merk ook in Europa vertegenwoordigd zal zijn. De Europese importorganisatie zal worden geleid door de Nederlander Edwin Belonje, Managing Director van Erik Buell Racing LLC. Belonje heeft veel ervaring in de internationale motorfietsindustrie en kan bogen op een brede automotive en motormotive verkoopkennis in Europa én in Azië, met veel ervaring in retail en wholesale. Vóór zijn benoeming was Belonje werkzaam als Managing Director – Europe bij Zero Motorcycles Inc. en daarvoor als International Sales & Marketing Manager, Europe & Asia voor Triumph Motorcycles Limited.

Edwin Belonje: “Het is een fantastische uitdaging voor mij om het beroemde merk Erik Buell Racing in Europa op- en uit te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat gezien de innovatieve kwaliteiten van EBR Motorcycles de producten onderscheidend zullen zijn in de markt. Mijn eerste taak is het opzetten van een Europees distributienetwerk. Ik ben onder de indruk van de EBR 1190RX, maar er staat meer aan te komen. Ik ben er zeker van dat EBR in de nabije toekomst een sterke positie in de markt zal veroveren.”


Over EBR: Erik Buell Racing is gevestigd in East Troy, Wisconsin (VS), en ontwerpt, ontwikkelt en produceert high-performance motorfietsen voor liefhebbers van sportmotoren wereldwijd. Daarnaast biedt EBR Engineering Services engineering expertise voor projecten binnen en buiten de motorfietsindustrie voor een wereldwijde clientèle.

No comments:

Post a Comment