Wednesday, 16 October 2013

BMW R nineT, Een klassieke caféracer

BMW presenteert de BMW R nineT, 
een sportieve roadster met talrijke klassieke designelementen.


De dubbele, boven elkaar geplaatste uitlaatdempers zijn stijlelementen van een klassieke caféracer. De zwarte motor is onder meer uitgerust met het speciale buizenframe, spaakwielen en een upsidedown voorvork. De BMW R nineT wordt aangedreven door een beproefd lucht-/oliegekoeld boxerblok. Met dit duidelijk zichtbare stijlelement geeft de nieuwe roadster direct de essentie van 90 jaar historie van BMW Motorrad weer.

 Voor de BMW R nineT hebben de designers zich laten inspireren door het krachtige karakter van de klassieke boxers. Machines uit de tijd dat motorfietsen in hoofdlijnen bestonden uit twee wielen, een frame, een motorblok, een stuur en een zadel. De zwart gelakte roadster is een ode aan de eerste BMW motor, de legendarische BMW R 32, die in 1923 het spits afbeet van inmiddels negentig jaar historie. De BMW R nineT weerspiegelt de elementen klassiek, puur en stoer tot in detail. Maar dan wel met moderne techniek, zodat deze roadster zich niet alleen voor ontspannen rijden in de stad leent, maar ook voor een wat meer uitdagende manier van rijden over bochtige buitenwegen. Het motorblok levert daarvoor genoeg power en vooral veel trekkracht in het lage- en middentoerengebied. Het is de beproefde lucht-/oliegekoelde boxermotor van 1.170 cm3 met een vermogen van 81 kW (110 pk) bij 7.750 t/min en een maximumkoppel van 119 Nm bij 6.000 t/min.

Upsidedown voorvork van BMW S 1000 RR
 Het boxerblok fungeert als dragend element voor het speciaal voor de BMW R nineT ontwikkelde voor- en achterframe van stalen buizen. Opvallend is ook de toepassing van een upsidedown voorvork in plaats van de BMW Telelever-voorwielophanging van alle andere BMW R Serie modellen. Het is dezelfde voorvork als die van de ultrasportieve BMW S 1000 RR waarmee maximale stuurprecisie verzekerd is. Daarbij past de voorvorkconstructie bij het beeld van een klassieke motorfiets. De achterwielophanging bestaat uit de beproefde BMW Paralever cardanophanging. De spaakwielen zijn eveneens een klassiek stylingelement. Velg en naaf zijn gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium en de spaken van roestvrij staal. Het remsysteem is voorzien van BMW Motorrad ABS. Radiale monoblok remklauwen met vier zuigers en dubbele schijven voor met een diameter van 320 mm staan garant voor hoge remkracht en veiligheid. Twee boven elkaar geplaatste uitlaatdempers aan de linkerkant knipogen naar het uiterlijk van vroegere caféracers. Om dat beeld compleet te maken, kan met een optionele aluminium afdekplaat een solozit gecreëerd worden. Ook levert BMW titanium vervangingsdempers van Akrapovic en zijn er opties om de dempers laag of juist hoog te monteren. Het cardanhuis is voorzien van bevestigingspunten voor een alternatieve kentekenplaathouder. Daarmee is het mogelijk de plaats inclusief achterlicht aan de rechterkant van de motor te monteren. De swingarm van de BMW R nineT laat montage van een extra brede 6-inch achterband toe in plaats van het standaard 5,5-inch exemplaar.

Detail
 Buitengewoon veel zorg is besteed aan details en een kwalitatief hoogwaardige afwerking. Dat blijkt onder meer uit de aluminium tank (17 liter inhoud), die volledig handmatig is gepolijst en daarna is afgewerkt met lak. Ook de aluminium afdekplaat boven de luchtinlaat is een opvallend detail. De letters nineT zijn hierin gestanst. Vele andere aluminium delen, zoals de schetsplaat van het stuur, zijn speciaal bewerkt en geanodiseerd om de klassieke look helemaal compleet te maken. De zwarte metallic lak, de contrasterende zilveren en metallic details en de ronde koplamp met het BMW embleem in het hart van glas vormen eveneens een eerbetoon aan de 90-jarige historie van BMW Motorrad. Het elektrische systeem is extra krachtig uitgevoerd, zodat probleemloos extra koplampen en andere verlichting is te monteren.

 De BMW R nineT beleeft zijn publieksdebuut tijdens de internationale motorshow EICMA in Milaan (7-10 november). De Nederlandse première van deze spectaculaire motor vindt gelijktijdig plaats op de Big Twin Bike Show, die van 8-10 november gehouden wordt in Rosmalen.
 De nieuwe BMW R nineT wordt leverbaar vanaf €16.800 en staat per maart 2014 bij de Nederlandse BMW Motorrad dealer.

No comments:

Post a Comment