Friday, 5 April 2013

Na 77 jaar stopt De Leertent in Amsterdam.Na 77 jaar stopt De Leertent in Amsterdam.


Tot onze schrik en ontsteltenis kregen we enige tijd geleden deze open brief van Rolf Veenendaal, de energieke man die eigenaar is van Neerlandsch oudste en meest gerespecteerde Motorkledingadvieswinkel 'De Leertent' aan de Sarphatiestraat in Amsterdam. Veel mensen schijnen nog steeds niet te weten dat Rolf er, na bijna 40 jaar de winkel te hebben geleid, er mee ophoudt. Het zal een leegte in de motorwereld achterlaten, een gat wat nooit en te nimmer door internet zal kunnen worden opgevuld.

De Leertent was en is een begrip, waar service, vriendelijkheid, kennis van zaken en gezelligheid vanzelfsprekend waren, waar iedereen persoonlijk advies kreeg en waar je altijd met plezier naar toe ging. We publiceren daarom de reden dat De Leertent ermee gaat stoppen nogmaals. 


Rolf Veenendaal op zijn Laverda, die altijd in De Leertent stond


"Beste lezers,

Op 1 januari 1935 werd De Leertent Motorkleding opgericht door Joop Veenendaal. Zelf was hij fervent motorrijder maar kon lang niet altijd geschikte kleding kopen. Als chauffeur bij de HEMA kwam hij in het hele land, dus ook regelmatig in de Langstraat in Brabant. Leer, voeringstoffen en fournituren inkopen was geen probleem in die tijd. Zelf maken heeft hij zichzelf aangeleerd, maar hij ging ook ´in de leer´ bij Kobus in Utrecht. 
De naam is ontstaan door de combinatie van kampeertenten, lederen kleding en tent als synoniem voor winkel. Joop stierf in 1981. In de afgelopen 77 jaren is de koers steeds bijgesteld en aangepast door vraag en aanbod. Dat is nooit veranderd. Juist daarom zal nu de stekker eruit worden getrokken. 


Rolf Veenendaal nam de zaak over in 1975. De film Easy Rider veranderde in directe zin de acceptatie en vooral de stijl van het motorrijden. Nu ben ik 60 en sta al 44 jaar in de winkel. Vele winkels en merken heb ik zien komen en ook weer gaan. Altijd deden wij de winkel op eigen manier. Nooit schreeuwerig, nooit veel ophef, maar met het eigen kritische inkoopbeleid, altijd wel in het belang van de klant. Vaak trendsettend, soms trendvolgend.

Er zijn geen natuurlijke opvolgers, maar ik zou het ze ook niet adviseren de zaak over te nemen. Er is in de nabije toekomst geen ruimte meer voor detailhandel zoals dat ooit bedoeld was. Jammer? We zullen het spoedig weten. De Leertent was ‘Old-Skool’ en dus tegen online-verkoop. Individuele benadering en advies vallen daarbij vrijwel weg. Uitzoeken bij een andere winkel en later, uit binnen of buitenland, kopen via Internet. Altijd voordeliger, zo lijkt het. After Sales? Geen idee. Voorlopig voor de collega- winkeliers dus de Bricks & Clicks. Daarna een gevecht met een te lage marge. Internet heeft geweldige voordelen, maar in The End: It kills us all!

In 1995 zijn wij onder de naam Cowhide Company Distribution begonnen met groothandel. De ROOF helmen uit Frankrijk zijn het hoofdbestanddeel. Wij zullen de groothandel vanaf een andere, nu nog onbekende, locatie voortzetten. 

Laatste dag open is vooralsnog zaterdag 20 april 2013. 
De Leertent heeft gedurende zijn bestaan altijd in vrijwel alle nummers van de motorbladen geadverteerd. Een aantal jaren prominent, maar meestal bescheiden. Een goede relatie met de magazines en de advertentieafdeling is altijd van belang geweest. Vrijwel nooit kwam ik er aan toe om de aangeboden redactionele ruimte te benutten. Het Leertent Team en ik bedanken iedereen hartelijk voor de bijzondere samenwerking! 

Met vriendelijke groet,
Rolf Veenendaal"
Rolf en de hele crew die ik in de loop der jaren heb leren kennen als fijne, vakkundige mensen, hartelijk bedankt voor de goede samenwerking, de adviezen die ik van jullie kreeg, de hulp en service waardoor ik verschillende opdrachten goed kon uitvoeren als motorjournalist, en vooral bedankt voor de gezelligheid!No comments:

Post a Comment