Monday, 25 February 2013

Succesvolle start motorseizoen op MOTORbeurs Utrecht 2013


Succesvolle start motorseizoen op MOTORbeurs Utrecht 2013      
(foto's copyright Onno "Berserk"Wieringa - Madness Photography.nl)   
    
MOTORbeurs Utrecht was van donderdag 21 februari tot en met zondag 24 februari het nationale domein van tienduizenden motorrijders. Beursorganisator VNU Exhibitions heeft het hen weer volop naar de zin gemaakt. Want wat is er mooier dan uitgebreid te kunnen voorproeven van de vele verleidingen die het nieuwe motorseizoen weer in petto heeft? De liefhebbers konden zich in de grootste motorshowroom van Nederland vergapen aan de nieuwste modellen, vers van de productielijn, een indrukwekkend aantal goed onderhouden occasions, alle bijbehorende producten, diensten en een spectaculair actieprogramma.  
  

   
Primaire redenen voor beursbezoek, zo blijkt uit de evaluatie van de beursorganisatie, waren oriëntatie op de aanschaf van een motor en op de hoogte blijven van nieuwe producten en ontwikkelingen, in combinatie met een dagje uit. Liefst 93% van de bezoekers gaf aan het felbegeerde A-rijbewijs al op zak te hebben en 5% is volop bezig met de opleiding. Eén op de vijf was nooit eerder op de beurs.


In totaal 86% bezit al een motorfiets: 22% een nieuwe en 78% een occasion. Meest genoemd werden een toermotor (32%), sport/supersport (28%), custombike/chopper (12%), allroad/offroad (12%) en street/naked bike (11%).

Ruim een derde van de ondervraagden is van plan binnen twaalf maanden een andere motorfiets te kopen. Een kwart van deze groep kiest voor een nieuwe. Meest favoriete typen zijn een toermotor (27%), sport/supersport (26%), allroad /offroad (15%), street/naked bike (13%) en custom bike/chopper (9%).

Op MOTORbeurs Utrecht 2013 waren de succesnummers van vorige edities geprolongeerd, zoals het Men at Work paviljoen, de Rally Stage en de Custom Bike Contest. Bezoekers die alvast zeker wilden zijn van een ideale motorvakantie konden hun oor weer te luisteren leggen bij gespecialiseerde exposanten, die alles wisten te vertellen over bijzondere routes en gezellige hotelletjes. Nieuw dit jaar was het Race Paviljoen waar jong en oud konden kennismaken met de diverse facetten van de motorsport.

Ook het buitenprogramma mocht er zijn met het Bleuk Pro Bike Stunt team (Kawasaki) en de Sloveense KTM-stunter Rok Bagoroş, die voor het eerst in Nederland te zien was. Bovendien waren er demonstraties met pocketbikes, beschikbaar gesteld door RAP Holland. BOVAG ‘Try the Bike’ was de place to be voor bezoekers zonder A-rijbewijs, die onder wakend oog van een instructeur op een motor mochten rijden. De deelnemers ontvingen tevens een waardebon voor een volgende volledige motorrijles bij een BOVAG-rijschool naar keuze.

BOVAG is vertegenwoordiger van zowel de motorbranche als de rijscholen. De organisatie maakte kort voor de beurs gewag van een opvallende belangstelling van jonge vrouwen om op de motor te stappen, zoals blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers van het CBR. Afgelopen jaar slaagden circa 31.500 mensen voor het motorrijexamen. Dat is zo'n 18% meer dan in 2011 en het hoogste aantal sinds 2002. De helft van het aantal nieuwe motorrijders in 2012 betrof jongeren tot 24 jaar. Het aantal vrouwen in die categorie steeg met bijna 50% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens BOVAG is de animo onder de jonge aspirant-motorrijders toe te schrijven aan een wijziging in de regels per 19 januari 2013.Voorafgaand en tijdens de beurs vonden twee verkiezingen plaats. Vivian Sigterman uit Apeldoorn werd op 15 februari gekroond tot Motorvrouw van het Jaar 2013. De Best Custom Bike-verkiezing voor zelfgebouwde motorfietsen kent drie winnaars. Ze werden op de laatste beursdag bekendgemaakt: winnaar in de categorie Choppers: Piet Smits; winnaar in de categorie Streetfighters: Patrick van Olphen en winnaar in de categorie Oldtimers: Iwan Wilms.
MOTORbeurs Utrecht 2013 trok 87.265 bezoekers. De data in 2014 zijn van donderdag 20 februari tot en met zondag 23 februari. Deze editie wordt heel bijzonder want de beurs viert komend jaar het 30-jarig jubileum.           

Kijk voor een sfeerimpressie van ruim 300 foto's 
op www.onnowieringa.blogspot.com     

No comments:

Post a comment