Friday, 14 December 2012

1987 – 2012: Michelin viert 25 jaar radiaalbanden voor motoren

1987 – 2012: Michelin viert 25 jaar radiaalbanden voor motoren
PersinformatieZellik / Drunen, december 2012
 
1987 – 2012: Michelin viert 25 jaar radiaalbanden voor motoren
 en kondigt de nieuwe bandengamma’s voor 2013 aan
 
De in serie geproduceerde MICHELIN X Radial motorband werd precies 25 jaar geleden geïntroduceerd.

Michelin bracht in 1987 voor het eerst in de geschiedenis een radiale motorband voor weggebruik op de markt. Dat betekende een ware revolutie voor de wereld van gemotoriseerde tweewielers. De motoren en de rijwieldelen konden vanaf dat moment een ongekende sprong vooruit maken.
Een kwart eeuw later gaat deze Michelin innovatie nog steeds verder. De ontwikkeling van radiaalbanden, die Michelin in 1946 inzette door patent te vestigen op de radiaalband voor auto’s, gaat door. Zo lanceert Michelin in 2013, naast andere bandeninnovaties, 4 nieuwe radiaalbanden voor motoren: de MICHELIN Power SuperSport, de MICHELIN Pilot Power 3, de MICHELIN Anakee 3 en de MICHELIN Pilot Street Radial. Alle vier gaan ze de hele wereld over. Ze rijden in zuidoost Azië, Zuid-Amerika en Europa.

Inhoud:

1.         De MICHELIN X Radial motorband viert in 2012 zijn 25e verjaardag
2.         Een tijdsbeeld: Michelin communiceert in de jaren 80 over haar nieuwe radiaalband voor motoren
3.         De geschiedenis van de MICHELIN X Radial band in het kort
4.         Prestaties aan elkaar koppelen: de kern van het fundamentele onderzoek bij Michelin
5.         De competitie: Michelin’s technologische lab
6.         De MICHELIN X Radial motorband vandaag en morgen
7.         Feiten en jaartallen van de Michelin Groep
8.         De Michelin Groep in enkele cijfers

Van 1987...
 
 
...Tot 2012, een kwart eeuw Michelin innovaties voor motorrijders.

De MICHELIN X Radial motorband viert in 2012
zijn 25e verjaardag

De MICHELIN X Radial bestaat 25 jaar.

Drie jaar nadat hij (in 1984) voor het eerst aan de competitie had deelgenomen, besloot Michelin om deze radiaalband voor motoren op de markt te brengen. De MICHELIN A59X en M59X markeerden in 1987 het begin van een ware revolutie qua banden voor hoge prestaties. Ze boden rijders de mogelijkheid om het potentieel van de – in die tijd – nieuwe motoren volledig te benutten. Tegenwoordig zijn alle motoren (voor weggebruik, sport en supersport) voorzien van radiaalbanden.

Zonder radiaalbanden was de ontwikkeling van krachtige motoren voor competitie zinloos geweest, want conventionele banden met een diagonale structuur zouden de huidige 1.000 cc motoren niet hebben aangekund. Radiaalbanden waren essentieel bij de versnelde technologische vooruitgang van racemotoren en in serie geproduceerde motoren. Dat geldt zowel voor de torsionele stijfheid van de rijwieldelen als voor het vermogen dat de motoren afgeven.

In 1983 boekte Michelin, dankzij de geniale Freddie Spencer, de eerste overwinning met een radiaalband (enkel de achterband) in een 500 cc Grand Prix. Het jaar daarop ging de zege naar Randy Mamola, die als eerste coureur een Grand Prix (Saint-Marin) won met een motor op twee radiaalbanden.

Een radiaalband bouwt minder warmte op dan een conventionele band. Daardoor blijven de gebruikte rubber compounds zachter en behouden ze meer grip in bochten.

De radiaalband was de belangrijkste innovatie uit mijn hele carrière”, aldus drievoudig wereldkampioen Freddie Spencer. “Een coureur heeft grip, feedback en levensduur nodig. De radiaalband bracht een echte verbetering op deze drie punten en beïnvloedde tegelijkertijd andere aspecten zoals het ontwerp van de motor. Het eerste wat me opviel bij de radiaalband was dat hij in snelle bochten veel meer grip en stabiliteit gaf. Ik kon veel eerder optrekken, wat ik in races altijd probeerde.”

 

Nadat de radiaaltechnologie 25 jaar geleden werd overgenomen voor de motorbanden, introduceerde Michelin nog allerlei andere belangrijke innovaties waar ook de huidige motorrijders van profiteren.

Dat ging van de introductie van silica tot aan toepassing van de dual compound technology bij de productie van banden (zie hierna voor meer technische informatie).


Een tijdsbeeld: Michelin communiceert in de jaren ’80 over haar nieuwe radiaalband voor motoren

Alvorens de band in 1987 op de markt te brengen, deed Michelin in oktober 1986 informatie uitgaan. Die plaatste de komst van deze innovatie, waar zoveel mensen over de hele wereld profijt van zouden hebben, in zijn historische context.
“Sinds 1981 experimenteert Michelin met een radiaalconcept voor motorbanden. Tot die tijd werd de stijfheid van de zijwanden gegarandeerd door een conventionele diagonale opbouw. Die voorkwam dat de band onder de velg klapte wanneer een motor in bochten overhelde. De eerste banden met een radiale opbouw werden uitgetest in de competitie. Het nieuwe concept bewees zichzelf zeer snel. Zo won Gilles Burgat in 1981 het wereldkampioenschap Trial op een MICHELIN radiaalband. Vervolgens behaalde Freddie Spencer in 1985 een dubbele overwinning in de Grand Prix. Datzelfde jaar wonnen radiaalbanden van Michelin alle grote snelheidskampioenschappen en endurance wedstrijden voor motoren. Daarmee bewezen ze de kwaliteiten van de radiale opbouw. Nu presenteert Michelin vijf banden (twee voor- en drie achterbanden) onder de namen A59X en M59X. Ze zijn gemaakt voor de belangrijkste motoren met een grote cilinderinhoud.”

 De Michelin Groep gaf bovendien de volgende technische argumenten: “1000 cc op 40 cm2: zowel in bochten als bij het optrekken lost deze technologie heel wat problemen op. Door de prestatieverbeteringen van motoren zijn de grenzen van conventionele diagonaalbanden in zicht gekomen; met name wat betreft de warmteopbouw. De Michelin radiaalband, die met informatie vanuit de competitie is ontwikkeld en uitgewerkt, weegt minder en wordt bovendien minder warm bij het rijden. Voor grote touringmotoren produceert Michelin banden die voldoen aan de eisen van de weg en de verwachtingen van de motorrijder: grip, hanteerbaarheid en comfort. Om duizenden kilometers lang te kunnen profiteren van deze prestaties, hebben de Michelin ingenieurs speciaal gefocust op nog meer stabiliteit van het contactvlak (…). Rijden op de A en M59X betekent compromissen weigeren. Het betekent langer met een band rijden zonder te hoeven kiezen tussen veiligheid en plezier.”

Michelin was de pionier bij de ontwikkeling van radiaalbanden voor motoren en alle grote bandenfabrikanten volgden. Dezelfde ontwikkeling had zich 40 jaar eerder al voorgedaan bij de autobanden…


De geschiedenis van de MICHELIN X Radial band in het kort

Hoewel de conventionele diagonaalband in de eerste helft van de 20e eeuw een enorme boost gaf aan de mobiliteit over de hele wereld, had zijn structuur toch een aantal beperkingen. Zijn weerstand bij hoge snelheden en de warmteontwikkeling waren problematisch, terwijl ook de levensduur en betrouwbaarheid verbetering behoefden. Voertuigen stonden nog al eens stil door bandenincidenten.

Aan het einde van de jaren ’30 bedacht een onderzoeker bij Michelin, Marius Mignol, een conceptband waarvan de zijwanden waren vervangen door ver uit elkaar geplaatste metalen kabels. Vanwege zijn bijzondere constructie werd dit protype binnenshuis “de vliegenvanger” genoemd. Alle testen en metingen wezen uit dat het loopvlak van deze band niet opwarmde. Bij een conventionele band veroorzaken bewegingen in de diagonale lagen warmteontwikkeling in de zijwanden. Zo raakte Michelin er van overtuigd dat de radiaalband een grote toekomst te wachten stond.

Tijdens de bezetting ging, in het grootste geheim, het onderzoek naar deze technologie door en op 4 juni 1946 werd het patent voor de X-band gevestigd. De radiaalband had slechts enkele jaren nodig om zijn superioriteit te bewijzen.

De Lancia Aurelia B20 was, in 1951, de eerste in serie geproduceerde auto die op MICHELIN radiaalbanden werd afgeleverd. Die innovatie was gerechtvaardigd, want het duo Lancia & Michelin had datzelfde jaar een gedenkwaardige overwinning behaald in de 24 Uur van Le Mans (2-liter klasse). Om de voordelen van een radiaalband maximaal te kunnen benutten, zou het rijdend onderstel van de auto daar op afgestemd moeten worden. En dat was in 1955 het geval, toen de Citroën DS werd geïntroduceerd. Daarmee was de radiaalband op weg naar zijn succes in Frankrijk. De internationale doorbraak kwam een decennium later, toen in 1966 de Ford Motor Company ontevreden was over alle andere banden die waren getest voor de nieuwe Lincoln Continental Mark III en in de eerste montage koos voor de Michelin X. Zo kwam de geschiedenis tot stand. Voor een totale radiale revolutie, breidde Michelin deze nieuwe technologie uit naar banden voor andere voertuigen. Zo veranderde de Franse bandenfabrikant in 1952 de transportsector door de eerste radiaalband voor bedrijfswagens te introduceren. Die werd in 1959 gevolgd door de eerste radiaalband voor het grondverzet. En in 1981 bracht Michelin de eerste radiaalband voor vliegtuigen op de markt. De eerste radiaalband voor motoren dateert uit 1984. Hij werd ontwikkeld voor de competitie, maar Michelin zette de technologie al heel snel om naar wegbanden en kwam in 1987 met de MICHELIN A59X/M59X. Deze banden werden de nieuwe standaard als het ging om wegligging van tweewielers.

De geschiedenis van Michelin is gevormd door innovaties. De radiaalband is daar het beste bewijs van.

Prestaties aan elkaar koppelen
de kern van het fundamentele onderzoek bij Michelin

Michelin hecht eraan dat ze consumenten met elke nieuwe band een nog betere combinatie van prestaties kan bieden. Daartoe worden banden ontwikkeld die, door inzet van geavanceerde technologieën, geen enkele concessie hoeven te doen. Met de MICHELIN banden zijn consumenten bijvoorbeeld verzekerd van goede grip onder alle omstandigheden, rijplezier en banden die lang meegaan. Dat is precies waar de radiaalband voor motoren in 1987 voor zorgde.

Meer prestaties met één band; dat kenmerkt de MICHELIN banden, ongeacht het type voertuig waar ze voor bedoeld zijn. Het probleem is echter dat sommige prestaties tegenstrijdig zijn aan andere. Om ze in één band te kunnen verenigen, moet men beschikken over geavanceerde technologieën, testfaciliteiten en de juiste productieprocessen. En daar heeft Michelin, sinds de oprichting van het bedrijf, altijd voor gezorgd. En om al deze prestaties tegelijkertijd te kunnen verbeteren, wat juist zo verrassend en uniek is aan de innovaties van Michelin, beseffen de ingenieurs van Michelin (net zoals destijds de oprichters van het bedrijf) dat ze in staat moeten zijn om de verschillende eigenschappen los van elkaar te zien.

Dit proces kan in vier stappen worden ontleed!

1891: de band los zien van het wiel
In 1891 bedacht MICHELIN de eerste demonteerbare fietsband. Tot dan werden band en wiel altijd aan elkaar gelijmd. Daardoor waren reparaties tijdrovend en vervelend en was het onmogelijk om de functies van band en wiel van elkaar te scheiden. De eigenschappen van de band konden dus niet los van het wiel worden aangepakt.

 
1946: het loopvlak los zien van de zijwanden

 Wat deed Michelin met het vestigen van een patent op de radiaalband in 1946? Niets anders dan de basis leggen voor een moderne personenwagenband die ook nu nog steeds de standaard is. Bijzonder was dat de mechanische eigenschappen van het loopvlak anders werden benaderd dan die van de zijwanden.

Het resultaat? De gordel van de band kreeg een stijfheid waarmee de stuurprecisie en de levensduur werden verbeterd. De zijwanden werden juist soepeler om het comfort te verbeteren en de rolweerstand te verminderen.
 
In1984 testte MICHELIN de eerste radiaalbanden in de Grand Prix voor motoren. Ze werden al heel snel de nieuwe standaard. Sindsdien heeft Michelin in 23 seizoenen 21 wereldtitels gewonnen in de 500 cc koningsklasse.
 
Gebaseerd op een rijke ervaring in de competitie, kwam Michelin in 1987 met de eerste radiaalbanden voor in serie geproduceerde motoren: de MICHELIN A59X en M59X (zie nevenstaande foto).
 
De radiaaltechnologie had doorslaggevende voordelen wat betreft weerstand en stabiliteit bij hoge snelheden, wegprestaties (die consistent beter waren en langer voortduurden), rijcomfort en slijtagebestendigheid.

 

 
1992: de eigenschappen binnen een rubber compound los van elkaar zien

Met de toepassing van silica in rubber compounds werd in 1992 het dilemma grip versus rolweerstand opgelost. Zo werd het mogelijk om de rolweerstand (en daarmee ook het brandstofverbruik) te verlagen zonder de grip negatief te beïnvloeden.

Begin jaren ’90 introduceerde Michelin voor de motorraces rubber compounds die versterkt waren met silica en werden ontwikkeld in het fundamenteel onderzoek dat de MICHELIN Groep doet. Met deze innovatie brak voor Michelin een nieuw tijdperk aan waarin ze oppermachtig was bij races op natte wegen. Door silica toe te voegen aan de rubber compounds voor motorbanden, zette MICHELIN een nieuwe standaard neer voor grip op nat wegdek.

De MICHELIN Pilot Sport was in 1999 de eerste in serie geproduceerde band met deze innovatieve eigenschap.


1994: het rubber voor de schouders los zien van het rubber voor het centrale deel

 Door de dual compound technology was Michelin in staat om haar technologisch leiderschap in de competitie verder te versterken en de 500 cc koningsklasse te blijven domineren.

In 2005 werd voor het eerst een hypersport band gebruikt met op de schouders een andere rubber compound dan op het centrale deel van het loopvlak. De MICHELIN Power Race was de eerste dual compound raceband die ook voor weggebruik werd goedgekeurd.

In 2006 ging MICHELIN nog wat verder wat betreft toepassing van de dual compound technology. De MICHELIN Pilot Power 2CT was ontwikkeld met innovaties uit de competitie, maar was bedoeld voor sportieve motoren die vooral werden gebruikt op de openbare weg.
 
 
In 2007, bracht Michelin de MICHELIN Pilot Road 2 op de markt. Dankzij de Dual Compound Technology wist deze band twee ogenschijnlijk tegenstrijdige prestaties met elkaar te combineren, namelijk levensduur en maximale grip op nat wegdek. Deze band was bedoeld voor roadsters en touring motoren.

In 2011 bracht de MICHELIN Pilot Road 3 twee belangrijke voordelen.

 Op de eerste plaats werd een innovatieve technologie, MICHELIN XST (X-Sipe Technology), toegepast. Die combineert lamellen met putjes waardoor tegelijkertijd de waterfilm wordt gebroken, de afvoercapaciteit wordt vergroot en de gripkwaliteiten van een vrijwel droge weg worden bereikt.

Ten tweede werd de nieuwste MICHELIN 2CT (Two-Compound Technology) geïntegreerd.

Door de MICHELIN 2CT Technology en de MICHELIN XST Technology gezamenlijk toe te passen, krijgt de band een regelmatig slijtagepatroon. Daardoor gaat hij langer mee en levert hij gedurende een lange tijd hoge prestaties.


De competitie: Michelin’s technologische lab

         Feiten en jaartallen van de innovaties in motorbanden

Met 360 overwinningen in de Moto GP tussen 1976 en 2008, met 26 wereldtitels, met 14 gewonnen Endurance wereldkampioenschappen, met 13 zeges in de 24 Uur van Le Mans, en met 13 keer goud in de Bol d’Or, beschikt Michelin over een ongeëvenaarde palmares en een geavanceerde knowhow op het gebied van motorbanden.

De Franse fabrikant heeft al deze successen op het circuit behaald in een strijd met andere bandenproducenten. Michelin is van mening dat races die openstaan voor concurrentie een krachtige stimulans tot innoveren vormen. Tegelijkertijd maakt deze concurrentie de wedstrijden spannender voor het publiek en biedt het Michelin de kans om de technische superioriteit van haar producten te laten zien.

Competitie zit Michelin in de genen. Competitie is voor Michelin een technologisch laboratorium dat de ontwikkeling van innovatieve oplossingen stimuleert.

Michelin wil haar technologische voorsprong zo breed mogelijk delen, evenals de voordelen die daar uit voort kunnen komen voor de prestaties, de veiligheid en het rijplezier. Als pionier heeft deze producent met zijn innovaties een revolutie teweeggebracht op de markt voor tweewielerbanden: de radiaalband, de semi-slick raceband, toepassing van silica in rubber compounds. Het zijn allemaal belangrijke uitvindingen van Bibendum. Recent kwam Michelin ook met de multi-compound technologie waardoor de eerste raceband kon worden gemaakt die specifiek is afgestemd op de bijzonderheden van elk circuit of elke track. Hij houdt rekening met wat de ondergrond vergt van elke kant van de band.

De Michelin innovaties die voortkomen uit de competitie hebben de wereld voor motorbanden op zijn kop gezet en zijn nieuwe standaards geworden. Een overzicht van de 5 belangrijkste innovaties:

1977 – Het semi-slick profiel

Omdat de motoren sterk in kracht toenamen, richtte Michelin haar onderzoek op het loopvlak. Het profiel werd helemaal weggehaald. Dat was in die tijd revolutionair.

De slick, die tijdens de Grand Prix van 1977 werd geïntroduceerd, bracht Barry Sheene (Suzuki) in datzelfde jaar het wereldkampioenschap 500 cc.

In 2004, begon de MICHELIN Pilot Power zijn carrière als hypersportieve motorband voor weggebruik. In zijn soort was er geen enkele andere band die minder groeven had.

1984 – De radiaaltechnologie

In dat jaar testte Michelin haar eerste radiaalbanden tijdens de Moto Grand Prix. Ze werden al gauw de standaard.

In 1987 bracht Michelin, met haar rijke ervaring in de wedstrijdsport, de eerste radiaalband voor seriemotoren op de markt: de MICHELIN A59X / M59X.

Het voordeel van de radiaaltechnologie is doorslaggevend wat betreft weerstand en stabiliteit bij hoge snelheden, consistentie van wegkwaliteiten door de tijd heen, rijcomfort en slijtagebestendigheid.

1992 - Silica

Begin 1990 introduceerde Michelin een met 100 % silica versterkte rubber compound in de wedstrijdsport. Deze compound was het resultaat van fundamenteel onderzoek door Michelin. Met die innovatie begon een nieuw tijdperk van superioriteit voor Michelin, vooral op natte ondergrond. Door silica toe te voegen aan de rubber compound voor motorbanden, creëerde Michelin een nieuwe referentie in termen van grip op natte ondergrond.

In 1999 werd de MICHELIN Pilot Sport de eerste serieband die van deze innovatie profiteerde.

 1994 – De 1e Dual Compound band voor de 500 cc GP

Dankzij de MICHELIN 2CT (Two Compound Technology) kon de afstand tussen Michelin en haar concurrenten nog verder worden vergroot. Michelin zette haar heerschappij in de Koningsklasse onverdeeld voort.

In 2005 kwam er voor het eerst een hypersportieve band met een andere rubber compound op het centrale deel dan op de schouders van de band. Deze MICHELIN Power Race, de eerste raceband die gehomologeerd was voor weggebruik, maakte aanspraak op de benaming Dual Compound.

In 2006 ging Michelin nog verder met de toepassing van de 2CT (een innovatie die afkomstig was uit de wedstrijdsport). Ondanks zijn herkomst, beperkte 2CT zich niet langer tot het circuit. De MICHELIN Pilot Power 2CT was voor sportieve motoren die vooral voor weggebruik waren bedoeld.

2009 - De AST (Asymmetric Technology)

Deze technologie werd in 1994 bij de GP 500 cc ontwikkeld. De AST gekoppeld aan de 3CT (Three Compound Technology) maakte het mogelijk om aan de rechterzijde van de band een andere rubber compound te gebruiken dan aan de linkerzijde. Ook kon men nog een derde rubber compound, met meer weerstand, gebruiken voor het centrale deel van het loopvlak. Zo werd de schouder, die tijdens een race het meeste heeft te verduren, van harder rubber gemaakt opdat hij lang genoeg meeging om de race over de volle afstand uit kunnen te rijden.

In 2009 was de MICHELIN Power One Competition 16,5’’, dankzij de AST, de eerste band in deze categorie die goed grip had op de specifieke omstandigheden van elk circuit: hij hield namelijk rekening met de verschillende krachten die op elke kant van de band werden uitgeoefend al naar gelang het circuit meer bochten naar links dan wel naar rechts had.
 
         Van het circuit naar de weg: een synergie van knowhow

Innovatie is de motor van Michelin. Eén van de doelstellingen van de Franse bandenfabrikant is innovaties sneller op de markt brengen zodat met de nieuwste technologische ontwikkelingen eerder kan worden voldaan aan verwachtingen en behoeften van gebruikers.

De Michelin Groep heeft altijd verbindingen gelegd tussen de competitieafdelingen en de afdelingen die banden ontwikkelen voor gebruik op de openbare weg. De competitie dient als laboratorium waar innovaties op het allerhoogste niveau worden goedgekeurd voordat ze in serie worden geproduceerd voor dagelijks gebruik. Zo is in 1987 ook de MICHELIN radiaalband voor motoren ontwikkeld (zie de hierna volgende illustratie).

 
Eén van de bijzonderheden van de Michelin Groep schuilt in haar organisatie en de manier waarop teams samenwerken. In de loop van de tijd zijn technologische bruggen tussen de competitiebanden en de wegbanden gebouwd en versterkt. Deze aanpak geeft zowel structuur aan het onderzoeksprogramma als aan de teams zelf. Door innovaties onder extreme omstandigheden goed te keuren, door feedback uit het veld te delen, door producten in internationale races te testen, door regelmatige debriefings en gebruik van dezelfde technische taal, zijn synergieën ontwikkeld om het gedrag van banden beter te kunnen begrijpen.

Deze organisatie leidt tot een dynamisch werkproces. Na een racedag houden de teams een testdag. Bepaalde circuits hebben eigenschappen en omstandigheden die relevant zijn voor het ontwikkelen van in serie te produceren banden. Deze lange termijn visie voedt innovaties voor het grote publiek en maakt het mogelijk om beter te beantwoorden aan de eisen van amateurracers die steeds sterker zoeken naar hogere prestaties en een betere precisie. Op deze manier zijn ook de MICHELIN Power Cup en de MICHELIN Power Slick ontworpen en uitgewerkt, want ze moesten uitstekende prestaties, grip en hanteerbaarheid kunnen bieden.
 
De MICHELIN X Radial motorband vandaag en morgen…
 
De radiaalbanden voor motoren kwamen in 1987 voor het eerst op de markt. Op de vervangingsmarkt is het aandeel radiale motorbanden voor weggebruik 25 jaar later aanzienlijk. In 2012 vertegenwoordigden ze in Europa 58 % van het volume en in Noord Amerika 32 %.
 
De geschiedenis gaat verder! De radiaaltrend loopt door.

Het jaar 2013 kenmerkt zich voor Michelin door de lancering van vier andere belangrijke bandeninnovaties voor wegmotoren. Een historisch jaar! Want het is voor het eerst dat zoveel bandeninnovaties van MICHELIN in zo een korte tijd op de markt komen. Ze omvatten een breed spectrum aan gebruikers. Dat gaat van supersportieve motoren tot utility motoren met een kleine cilinderinhoud, van roadsters tot on- en off-road motoren.

 

 

           


De MICHELIN Power SuperSport is gemaakt voor 50 % weg en 50 % circuit. Hij is bedoeld voor sportmotoren en motorrijders die net zo vaak op het circuit als op de weg rijden.

 

 

           
De MICHELIN Pilot Power 3 is voor roadsters en sportmotoren. Hoewel hij hoofdzakelijk (85 %) is bedoeld voor weggebruik, biedt hij ook plezier op circuits.

 

           


De MICHELIN Anakee 3 is een veelzijdige band voor zware trailmotoren. Deze band biedt plezier als men alleen of duo rijdt. Hij heeft een heel ander ontwerp dan de standaardbanden in deze categorie en weerspiegelt de nieuwe generatie banden voor trailmotoren met een grote cilinderinhoud.

 

 

           De MICHELIN Pilot Street Radial is de jongste radiaalband voor motoren met een kleine cilinderinhoud (250 tot 400 cc). Die treft men vooral aan in zuidoost Azië, Zuid Amerika en Europa.

 

           De MICHELIN Pilot Street is voor utility motoren met een kleine cilinderinhoud. Het is een ideale band voor dagelijks gebruik in steden en verstedelijkte gebieden. Deze band toont de inzet van de Michelin Groep om het volledige aanbod aan banden te vernieuwen zodat de mobiliteit voor een zeer groot aantal gebruikers over de hele wereld verbetert.

 

 

 
 

Feiten en jaartallen van de Michelin Groep

Al meer dan een eeuw zet Michelin haar expertise en innovatievermogen in om de mobiliteit van mensen en goederen over de hele wereld te verbeteren.

-           1889:   oprichting van “Michelin et Cie”

-           1891:   1e octrooien op demonteerbare en repareerbare banden

-           1895:   introductie van de Éclair; de eerste auto op luchtbanden

-           1898:   geboorte van het Michelin mannetje “Bibendum”

-           1900:   uitgave van de eerste MICHELIN gids

-           1905:   de “Michelin zool” met nagels, verbetert de grip en de weerstand van de band

-           1910:   uitgave van de eerste Michelin wegenkaart op schaal 1/200.000

-           1913:   uitvinding van het demonteerbare stalen wiel

-           1923:   1e personenautoband met lage spanning (2,5 bar)

-           1926:   Michelin maakt de 1e toeristische Groene Gids

-           1930:   Michelin dient een octrooiaanvraag in voor de band met geïntegreerde binnenband

-           1938:   Michelin komt met de Metalic; de 1e bedrijfswagenband met een stalen karkas

-           1946:   uitvinding van de band met radiaalkarkas

-           1959:   Michelin introduceert de 1e radiaalband voor grondverzetmachines

-           1979:   de radiaalband van Michelin wordt wereldkampioen Formule 1

-           1981:   de Michelin X Air is de eerste radiaalband voor vliegtuigen

-           1987:   de MICHELIN A59X en de M59X zijn de 1e radiaalbanden voor motoren op de markt

-           1989:   Michelin lanceert de eerste online routeservice voor reizigers op het Franse Minitel teletekst netwerk

-           1992:   lancering van de 1e energiezuinige MICHELIN Energy™ band

-           1993:   Michelin vindt een nieuw procedé uit voor de fabricage van banden: C3M

-           1995:   de Amerikaanse spaceshuttle landt op Michelin banden

1996:   uitvinding van de band met verticale hielverankering: PAX System

-           1998:   1e Challenge Bibendum (het grootste evenement ter wereld voor schone wagens)

-           1998:   honderdste verjaardag van Bibendum

-           2000:   Bibendum wordt door een internationale jury verkozen tot beste logo aller tijden

-           2001:   Michelin brengt de grootste grondverzetband ter wereld op de markt

-           2003:   introductie van een reeks autoaccessoires van het merk Michelin

-           2004:   “Michelin, beter op weg” wordt de nieuwe slogan van de Groep

-           2004:   de MICHELIN XeoBib komt op de markt; de eerste landbouwband die bij een constant lage spanning functioneert

-           2005:   Michelin voorziet de nieuwe Airbus A-380 van banden

-           2005:   lancering van de MICHELIN Power Race, de eerste sportband met twee soorten rubber die wordt gehomologeerd voor de weg

-           2006:   Michelin ontketent een revolutie in de motorbandenwereld met de MICHELIN Pilot Power 2CT, de eerste in serie geproduceerde dual compound band

-           2007 : Michelin brengt de nieuwe groene band Michelin Energy™ Saver op de markt die bijna 0,2 liter brandstof bespaart per 100 km en de CO2-uitstoot vermindert met bijna 4 gram per km

-           2009 : 100e editie van de MICHELIN gids Frankrijk

-           2010:   lancering van de MICHELIN Pilot Sport 3 en de MICHELIN Pilot Super Sport

-           2011:   De Michelin X-Sipe Technology wordt toegepast bij de MICHELIN Pilot Road 3 motorband. Het betreft een revolutionair ontwerp van het loopvlak, gecombineerd met lamellen en putten die de waterfilm breken en tegelijkertijd de afvoercapaciteit vergroten om dezelfde gripkwaliteiten te verkrijgen als vrijwel droge wegen

-           2013:   Michelin komt met vier belangrijke en innovatieve motorbanden, waaronder de MICHELIN Pilot Street Radial

 De Michelin Groep in enkele cijfers

Oprichtingsdatum:                           1889

Productiefaciliteiten:                        69 productiebedrijven in 18 landen

Aantal medewerkers:                      115.000 wereldwijd

Technologiecentra:               meer dan 6.000 onderzoekers op drie continenten: Noord-Amerika, Europa en Azië

Jaarlijks R&D budget:                    € 592 miljoen


Jaarlijkse productie:                        176 miljoen banden en meer dan 10 miljoen kaarten en gidsen die in meer dan 170 landen worden verkocht en 875 miljoen routes die door ViaMichelin worden berekend

Netto verkopen 2011:                      € 20,7 miljard

No comments:

Post a comment