Saturday, 10 March 2012

Frankrijk verplicht bezit alcoholtester

Frankrijk verplicht bezit alcoholtesterDe FIM verkeerscommissie heeft aan de KNMV bevestigd dat per 1 juli 2012 iedere gemotoriseerde weggebruiker, ook de toerist, in Frankrijk verplicht is om twee alcohol-blaaspijpjes bij zich te hebben. Bij overtreding volgt een geldboete van 11 euro. Alleen wie een brommer of scooter met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc bestuurt, is vrijgesteld.

Frankrijk kampt met een toenemend aantal verkeersongevallen en neemt daarom maatregelen. Een ervan is de verplichte aanwezigheid van een alcoholtester in elk gemotoriseerd voertuig. Hiermee kan de bestuurder zelf meten of hij meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed heeft.

De Franse federatie van motorrijders is verbolgen over de maatregelen. Ze heeft al opgeroepen tot een nationale betoging op 25 maart in Parijs. Ook andere organisaties zijn kritisch. Zo zegt een woordvoerder van de Belgische ANWB, Touring, in de Belgische krant Nieuwsblad dat de maatregel nog veel tekortkomingen toont. "Een alcoholtester heeft een vervaldatum na een of twee jaar. Je moet dus regelmatig een nieuw exemplaar kopen. De betrouwbaarheid van de klassieke plastic zakjes met een blaaspijpje is ook relatief. Je moet die tester bij temperaturen tussen 10 en 40 graden gebruiken. In een geparkeerde auto is het dikwijls kouder of heter. Dat beïnvloedt de test."

Een alcoholtester kost een paar euro en is verkrijgbaar in de autohandel en in tankstations. De Franse politie zal pas vanaf 1 november de overtreders verbaliseren met een boete van 11 euro.

Bron: Nieuwsblad.be/ KNMV.
Foto: KNMV

No comments:

Post a comment