Monday, 12 March 2012

Boxer SuperBob

                                    Boxer SuperBob


Na het Voxan-drama werd het erg stil wat de productie van motorfietsen in Frankrijk betreft. Er is uiteraard Sherco, maar het merk uit Nîmes richt zich alleen op off-roadmotoren. Maar eind vorig jaar dook er dan eindelijk toch een nieuwe naam op: de Boxer Design Superbob.


De naam Boxer  Design klinkt alvast niet onbekend. Thierry Henriette de man achter Boxer was dan ook al verantwoordelijk voor projecten zoals de VB1, een special op basis van de Voxan Café Racer.Dit keer gaat Henriette zelf aan de slag. Met de Superbob wil hij een krachtige roadster bouwen en Frankrijk terug op de kaart zetten qua wegmotoren.Omdat Henriette vindt dat het blok, het hart van de motorfiets is en voor een groot stuk de identiteit ervan bepaalt, wou hij een Franse krachtbron. In Akira Technologies uit Bayonne vond hij daarvoor de geschikte partner. Akira deed eerder al R&D-werk voor Peugeot en Kawasaki. Bij Akira tekende men een 1000cc metende V-twin met een hoek van 88°. Het blok wordt bovendien voorzien van een turbo. Maar wie zich aan de giftige respons van een turbomotor uit de jaren ’80 verwacht, komt allicht bedrogen uit. Het is de bedoeling dat de turbo het motorvermogen vergroot zonder dat het karakter daardoor wordt aangetast. Volgens Akira-ingenieur Sylvain Loumé is dat perfect mogelijk met moderne turbo’s ook al omdat de elektronica daarvoor zorgt. Over het maximaal vermogen van de turbogevoede V-twin zwijgen de Fransen voorlopig in alle talen.Naast het motorblok wil Henriette dat de Superbob zoveel mogelijk andere in Frankrijk gemaakte componenten bevat. Het is tekenend voor de ietwat eigenzinnige aanpak van Boxer. Zo koos men voor een triangel voorvork van het Franse Fior. Voor de secundaire transmissie kreeg een tandriem dan weer de voorkeur op een ketting.  De Superbob is verder voorzien van een enkelzijdige achterbrug die geveerd wordt door een schokbreker van Öhlins.


Als eind dit jaar de Superbob productieklaar is zal de hele ontwikkeling zo’n 5 miljoen Euro hebben gekost. Begin 2014 zouden de eerste exemplaren van de Superbob dan gebouwd gaan worden. Volgens Boxer zal de Superbob in Frankrijk zo’n € 21.000 gaan kosten.

Foto: Image Globe/MAXPPP

No comments:

Post a comment