Thursday, 2 February 2012

Nieuw model H-D: de Seventy-Two Sportster

Nieuw model Harley-Davidson: de Seventy-Two Sportster

Een stijl die is gebaseerd op de Amerikaanse old-school chopper, een Sportster uit de muscle car tijd en choppers door jongens in garages werden gebouwd. De bikes waren lang en smal, hadden wilde paint-jobs vaak met metalflake spuitwerk en veel chroom.


Van het Hard Candy Big Red Flake spuitwerk en het Apehanger stuur tot de smalle whitewall-banden is de Seventy-Two een respectvolle verwijzing naar dat tijdperk en de invloed van de customscene zoals die in de States nog steeds voortleeft. Een nieuwe generatie van custom motorbouwers haalt zijn inspiratie uit dat tijdperk.

“Bij het ontwerp van de Seventy-Two werden we geïnspireerd door de ‘vibe’ van het vroege chopper-tijdperk,” aldus Frank Savage, Harley-Davidson Manager of Industrial Design. “Die motorfietsen waren kleurrijk en verchroomd, maar ook smal en gestript tot de essentie. Wanneer je voorbeelden uit die tijd bekijkt, besef je dat ze bijna net zo simpel als een fiets zijn opgebouwd. Het is een customstijl die erg typerend is voor Amerika en vooral Californië."
Metal flake was een iconisch designelement in de jaren zeventig. Harley-Davidson brengt de typerende look uit die jaren terug met de Seventy-Two met een nieuwe Hard Candy Big Red Flake lak. Deze nieuwe laklaag wordt verkregen door het aanbrengen van een zwarte basislaag, gevolgd door een polyurethaanlak die glitters bevat met een diameter die zeven keer groter is dan de diameter van de glitters die in typische productieverf gebruikt worden.


“De final touch aan de Hard Candy Big Red Flake lak zijn de logo’s op de tank en het aanbrengen van pinstriping op beide spatborden,” vertelt Savage. “Elk exemplaar werd met de hand gemaakt en we creëerden die kunst opnieuw in stickervorm voor productie, zodat ze nog steeds de look van met de hand aangebrachte graphics hebben. De graphics werden tenslotte voorzien van een blanke laklaag.”Het motorblok is afgewerkt met grijze poedercoating met de covers in chroom en een nieuw rond luchtfilter. Een klassieke Sportster 7.9 liter 'Peanut’ benzinetank voegt een typisch stijlelement uit dat tijdperk toe aan de Seventy-Two.

No comments:

Post a comment