Tuesday, 17 January 2012

Reflectiekleding verplicht in Frankrijk

Nieuws
17 Januari 2012
Reflectiekleding verplicht in Frankrijk

Naar aanleiding van berichten over de verplichtstelling van fluorescerende kleding in Frankrijk (per 1 januari 2013), heeft FFMC  - de zusterorganisatie van de MAG - veel vragen gekregen.
FFMC's Frédéric Jeorge legt uit: "In de eerste plaats: nee, het hoeft geen fluorescerende of retro-reflecterende jas te zijn. De huidige aankondiging (het is nog geen wet) praat over 150 cm² reflecterend materiaal, ergens tussen de middel en de nek. Het materiaal kan deel uitmaken van de jas (zoals nu al bij de meeste nieuwe kleding), maar een simpele reflecterende armband van twee euro mag ook."


"De FFMC is tegen de aangekondigde maatregel, ook omdat de straf die kan worden uitgedeeld disproportioneel is: het kost twee van de twaalf punten van je rijbewijs (zes voor beginnende bestuurders) en een boete van 68 euro. En dat terwijl er geen enkele studie is die aantoont dat deze maatregel effectief zal zijn."

"Ik wil nog graag toevoegen dat in Frankrijk motorrijders verplicht met licht aan rijden en nu al vier reflecterende stickers op de helm moeten hebben. Zo niet, dan krijg je een boete die gelijk staat aan de boete voor rijden zonder helm... Het reflecterende materiaal werkt overigens alleen in het donker en dan nog uitsluitend als het onder de juiste hoek wordt belicht."

"De aangekondigde maatregel moet gaan gelden op 1 januari 2013 en moet dan van toepassing worden op iedere motorrijder - zoals het nu lijkt dus ook op toeristen! - op een motorfiets van meer dan 125cc. Tegen die tijd hebben we een nieuwe regering in Frankrijk en de FFMC zal er alles aan doen op deze maatregel te bestrijden."

Met dank aan Frédéric Jeorge/FFMC
http://www.ffmc.asso.fr/

No comments:

Post a comment