Friday, 25 November 2011

Variabele snelheid rond steden

De maximumsnelheid van 80 km/u op snelwegen in de buurt van steden moet variabel worden.

Daarvoor pleiten GroenLinks en D66.
 De snelheid moet gekoppeld worden aan de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Hiermee willen de partijen de luchtkwaliteit bewaken op momenten dat er veel fijnstof in de lucht zit en op verkeersluwe momenten de mogelijkheid geven harder door te rijden.
"Landelijk voldoen we aan de fijnstofnormen, maar in de grote steden halen we het niet. Met name op de windstille droge dagen is de lucht sterk vervuild", aldus D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. "Zonder dat het extra geld kost kunnen gemeenten op deze manier toch de uitstoot van fijnstof beperken."

Drukke momenten
 Van Veldhoven zegt geen onderzoek te hebben gedaan naar hoe hoog de maximumsnelheid moet liggen op de drukke momenten. Het gaat er volgens haar om dat bijvoorbeeld kleine kinderen ook in de grote steden gewoon buiten moeten kunnen spelen.
Het plan van D66 en GroenLinks richt zich op de wegen rondom de grootste vijf steden plus Leiden en eventueel ook Tilburg en Den Bosch. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan gebruikt worden om smogwaarden te voorspellen waardoor preventief de snelheid verlaagd kan worden. De partijen willen hun plan komende week presenteren tijdens de begrotingsbehandeling Milieu.

Bron: NU.nl

No comments:

Post a Comment